До холери тих бичків!

02.06.2011
До холери тих бичків!

На маріупольських пляжах заборонено купатися. Але ж не засмагати. (Фото з сайту enotikova.livejournal.com.)

Не панiкувати: холера — не грип

Учора Державна екологічна інспекція Азовського моря наказала всім рибогосподарським підприємствам у регіоні тимчасово припинити вилов риби на території Таганрозької та Білосарайської заток. Як повідомила «УМ» завідуюча відділу особливо небезпечних інфекцій Донецької обласної санепiдемстанцiї Галина Коломійцева, фактор передачі холери поки не з’ясований, проте як основну версію поширення зарази розглядають бичків. Очевидно, саме ця риба поклала на лiкарнянi лiжка тих чотирьох марiупольцiв, якi заразилися холерою: хтось ловив бичків, хтось їх обробляв, хтось смажив. Тому найбільш імовірним джерелом зарази є морська вода, оскільки риба сама по собі не хворіє на холеру і не є носієм холерного вібріону, а бере його з води, каже панi Коломiйцева.

Прес–служба Міністерства охорони здоров’я повідомила, що лабораторні дослідження об’єктів довкілля збудника холери не виявили. Це підтверджує й Галина Коломійцева. Учора вона виїхала в Маріуполь, аби особисто переглянути матеріали, над якими працює надзвичайна протиепідемічна комісія. «Забори води роблять щодня, причому спектр місць забору розширюється, — розповідає пані Галина. — Зараз маємо результати заборів, зроблених у неділю. У них вібріонів холери не виявлено».

Стан трьох хворих, які потрапили до лікарні 24 травня, покращується. У четвертого перебіг захворювання середньої тяжкості. Ще п’ятьох осіб, які контактували з хворими, поміщено у протихолерний госпіталь при інфекційній лікарні Маріуполя.

Колишній головний санітарний лікар України Сергій Бережнов розповів «УМ», що холерою заразитися не так просто: «Фактично кал хворого має потрапити до рота здорового. Це можливо через воду, в яку він потрапив, чи харчові продукти». Лікар радить дотримуватися правил гігієни, не їсти того, що заборонено, і не купатися в морі, адже в теплій водi вібріон холери почувається дуже комфортно і може розмножуватися. «Панікувати не варто, адже холера має важкий механізм передачі, це вам не грип», — додає Сергій Петрович.

Херсонщина: море поки чисте

Із появою на території України холерного вібріона всі співробітники міських СЕС переведені у стан «бойової готовності». Тільки на Херсонщині, де велику територію займає курортна зона на Азовському морі, за останній тиждень відібрано для аналізу 1800 проб води. Варто зазначити, що кожен такий аналіз коштує державному бюджету приблизно 100 гривень.

За словами санепiдемiологів, приводу для паніки у мешканцiв області і тих, хто приїжджає сюди на відпочинок, немає. У разі виявлення небезпечної зарази пляжі буде закрито, а відпочивальникам просто треба дотримуватися елементарних заходів гігієни. «Збудники дизентерії, гепатиту, кишкова паличка «спливають» (хоча і в різній концентрації) на Херсонщині постійно, але холерних вібріонів, здатних спровокувати епідемію, медики давно не виявляють, — розповів «УМ» завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій сан­епідемстанції Херсонської області Борис Могилевський. — Холероподібний вібріон у пробах iз місцевих водойм іноді присутній. Щоправда, він уже загубив токсичний ген і викликати спалах захворювання не в змозі. Збудник холери може бути внесений тільки ззовні, але випадків захворювання холерою в Україні останні півтора десятка років не фіксували».

Суворий контроль за станом водойм Херсонщини став звичайною практикою після 1994 року, коли в місті вибухнула справжня епідемія холери. Тоді захворіли більше ста дітей і дорослих. Відтак з’явилася потреба брати контрольні проби: з виділеннями носіїв недуги вібріони потрапили в каналізацію, звідти — в озера і річки, тож важливо було знати, де людям можна купатися і брати воду для господарських потреб, а де краще й до берега не підходити.

Запорiзькi курорти: води мало i вона брудна

Бердянськ як найближчий до Маріуполя курорт оперативно зреагував на ймовірну загрозу. Міська комісія з питань техногенно–екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій «ревізує» торговельні точки і пляжі. Орендаторам пригрозили розірванням договорів за найменшого відхилення від норм СЕС.

Торгівлю рибою наразi не заборонили, а до 6 червня влада міста визначиться з проблемою вірогідних заморних явищ у районі Бердянської коси (тільки тут, до речі, і можна купатися — усі пляжі в межах міста санепідслужба курорту відкривати не наважуються). Але про всяк випадок до прийому інфекційних хворих підготовлено госпітальну базу шпиталю, каже начальник міського відділу охорони здоров’я Юрій Кісса.

Загострилася в Бердянську й проблема водопостачання. Аферистів «Чистої води» позбулися, однак власне чистої води у місті немає: борг перед облводоканалом у десятки мільйонів гривень де–факто зупинив водогін iз Каховки, і хто сплатить заборговане зниклим приватним ТОВ — невідомо. А курортників на пляжах дедалі більше, і вони, як і бердянці, змушені пити «муляку» з річки Берда, для доведення якої до стандартів у створеному наспіх КП «Міськводоканал» бракує реагентів.

Досi запасiв питної води не було й у вiдомого на Запорiжжi курорту Кирилiвка. Втiм, як поiнформував «УМ» заступник голови Якимiвської райдержадмiнiстрацiї Сергiй Стародумов, лише позавчора Мiнекологiї видiлило рятiвний для курорту водний ресурс.

 
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>