Схід і Захід разом

22.03.2011
Схід і Захід разом

Впродовж чотирьох наступних днів мітингувальники мандруватимуть містами, а 25 березня висловлять свій протест у столиці. (Фото з сайту asembleya.org.)

«Відбери в олігархів Україну, поверни її громадянам» — під таким гаслом із Заходу та Сходу України на Київ вирушили учасники автопробігу, організованого «Асамблеєю громадських організацій малого та середнього бізнесу». Впродовж чотирьох наступних днів колона автомобілів, яку сформували представники малого та середнього бізнесу, медики, учителі, освітяни, гірники тощо, мандруватиме містами, зупиняючись у кожному з них для організації мітингу. Їх учасники ухвалюватимуть резолюції з вимогами до влади, які буде передано на Банкову. Підсумковий мітинг відбудеться 25 березня на Європейській площі.

«Ми вимагаємо припинити порушувати Конституцію, переглянути проекти Трудового та Житлового кодексу, відтермінувати на рік і за цей час доопрацювати Податковий кодекс, залишити спрощену систему оподаткування, припинити політичні репресії, покінчити з експериментами у сфері освіти міністром Табачником й відставки уряду Азарова», — розповів «УМ» член Координаційної ради Ігор Гурняк, який є також координатором колони автомобілів. Учора, провівши мітинг у Львові, автопробіг вирушив на Луцьк.

За словами пана Ігоря, акція є символічною не лише тому, що зібрала людей з однаковими вимогами до влади. Головне, що вона поєднала мешканців Східної та Західної України, які, попри різні політичні погляди, нині борються за одне й те саме — право нормально жити у власній державі.

У найближчі кілька днів вісім «західних» автівок мають намір побувати у Нетішині, Славуті, Хмельницькому, Умані, Білій Церкві й дістатися столиці. Паралельно делегатів до Києва проводжали й вантажні автомобілі, які, втім, жодним чином не перешкоджали руху автомобілів у Львові, обігнувши місто по об’їзній дорозі.

«Завтра очікуємо делегацію з Луганська, спільно з якою проведемо мітинг на головній площі Дніпропетровська на знак протесту проти псевдореформ влади», — додає член Координаційної ради, співорганізатор автопробігу по Дніпропетровській області Наталія Жир.

Коли «УМ» зателефонувала до луганської групи учасників, їх якраз зупинили співробітники Державтоінспекції. «Щойно ми виїхали з Луганська, як нас зупинила ДАІ. Оглянувши автомобілі, патруль заявив, що один із них підпадає під орієнтування на транспортний засіб, на якому збили людину, покинувши місце пригоди, — розповіла юрист «Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу» Римма Білоцерківська. — Жодних документів про те, що машина підпадає під орієнтування, нам не пред’явили. Водночас вимагали дати пояснення, куди і з якою метою рухаємося. Але ми відмовилися їх писати, бо це порушення наших прав».

Далі «східна» колона мала потрапити на мітинг до Алчевська. Утім у громадському русi «Відсіч», який виступив із підтримкою автопробігу, не виключають, що вимушена зупинка луганської групи не остання. Адже влада розуміє: реагувати треба. От тільки як? «Звичайно, затримка колони за звинуваченням, що автомобіль підпадає під орієнтування, — повний абсурд, — зазначила у коментарі «УМ» активіст «Відсічі» Ольга Сало. — На мій погляд, влада діє за інерцією: якщо щось відбувається — «прєсєчь». Проте, гадаю, такі «прийоми» не допоможуть, адже учасники автопробігу готові до випробувань і морально (адже кожен з них потрапив під пресинг владної машини), і юридично».

Учасники протестного автопробігу закликають усіх небайдужих прийти 25 березня на Європейську площу столиці й підтримати їх. Після мітингу петиції з вимогами адресують Президенту. «Дві колони об’єднаються і з державними прапорами вирушать на Європейську площу. Відповідний лист про акцію ми подали до Київміськдержадміністрації й нині очікуємо отримати вхідний номер», — додає «УМ» член Координаційної ради «Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу», організатор автопробігу в Києві та столичній області Павло Жовніренко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>