Розмова з цензурою

23.02.2011

У п’ятницю, в день першої річницi своєї інавгурації, Президент планує взяти участь у тригодинному телеефірі, спілкуючись з українцями. Він відповідатиме на «запитання нації» в прямому ефірі. А це, зважаючи на ораторські риси глави держави, досить сміливий крок, навіть якщо запитання будуть заготовленими. Але ж лiдери Росiї роблять саме так, а їх приклад В. Я. наслiдує багато в чому.

Як розповів глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін, питання лунатимуть пiд час прямих включень iз регіонів. Окрім того, громадяни зможуть поставити запитання Януковичу телефоном або через інтернет (на сайтах інформаційних агенцій УНІАН та «Інтерфакс — Україна»). Ясна річ, у прямому ефірі Янукович відповість лише на частину запитань. Проте організатори обіцяють, що всі запитання проаналізують, і на них надійде відповідь (яким чином — поки не повідомляють).

Співорганізаторами телепроекту виступає низка телеканалів — «Інтер», «1+1», ICTV, «Україна», Перший національний і «5–й». «Новий формат спілкування є продовженням політики відкритості влади», — заявив Льовочкін. Утім главі АП не варто було б поспішати з висновками хоча б до того моменту, поки громадськість не пересвідчиться, наскільки пильно працював фільтр питань, і чи не зникнуть зі списку гострі питання, яких, ясна річ, має бути багато...

Влада обіцяє, що святкування річниці відбудеться скромно: свято пройде без феєрверків. Хай там як, підготовка до річниці триває віддавна. Принаймні ще десять днів тому, коли журналісти поцікавились у прес–секретаря Президента Дениса Іванеско, коли відбудеться поїздка в резиденцію «Межигір’я», речник Януковича відповів: «Зараз у Президента дуже важкий графік, багато поїздок. Готуємось до першої річниці інавгурації». Але що ж вони так довго готують, якщо святкування буде скромним? Певне, пишуть заготовки для відповідей на запитання?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Громадське об’єднання «ЗМІ без цензури» 25 лютого з нагоди річниці інавгурації проведе флеш–моб — день жалоби в Україні. Активісти закликають громадян України одягнутися в чорне, приспустити національні прапори і зав’язати чорні стрічки на автомобілі. Рекомендується відмовитися від жартів. О 12–й годині організатори закликають влаштувати хвилину мовчання на знак «загублених ідеалів українського суспільства».