Нема школи — нема проблеми

22.02.2011

Макіївка знову в епіцентрі подій. Цього разу місто–супутник Донецька «засвітилося» в уже «накатаному» в регіоні проекті закриття загальноосвітніх шкіл у рамках «Регіональної дорожньої карти щодо оптимізації мережі бюджетних установ та видатків місцевих бюджетів на їх утримання» від 15.10.2010 року, схваленої головою Донецької облдержадміністрації Анатолієм Близнюком.

Під каток оптимізації–ліквідації потрапила загальноосвітня школа № 77, за сумною традицією — українська. Значення єдиного навчального закладу в селищі Первомайське Червоногвардійського району важко переоцінити. «Наша школа — єдине місце розвитку й дозвілля дітей. У ній організовано й активно діють різноманітні спортивні секції та гуртки. Діти щорічно стають переможцями й призерами спортивних, творчих і предметних змагань та олімпіад. Закриття школи спричинить повну неорганізованість дітей, а селище поставить в умови вимирання, оскільки жодна молода сім’я тут не купуватиме житло, знаючи, що в селищі немає школи», — в розпачі розповідають батьки учнів.

З їхніх слів, учора на загальних зборах директорка навчального закладу, прибувши з міського відділу освіти, повідомила, що школу мають закрити — «через недостатню наповнюваність і погане опалення будівлі». Тут же керівник закладу «заспокоїла» батьків, розповівши, що учням пропонують перейти до інших шкіл і навіть обіцяють надати транспорт для перевезення, оскільки довколишні школи розташовані на значній відстані. Однак батьки, маючи сумніви у «покращенні свого життя вже сьогодні», не вірять, що в бюджеті міста знайдуться кошти для забезпечення транспортом їхніх дітей.

Після зборів вони написали колективного листа–звернення, адресованого представникам виконавчої й законодавчої влади району, міста й області, в якому закликають «вжити заходів для збереження єдиної в селищі школи, у якій діти отримують гідну освіту. Адже переважна частина випускників вступає до вищих навчальних закладів, що свідчить про її якість».

Незважаючи на численні протести проти закриття шкіл на Донеччині, «губернатор» області Анатолій Близнюк наполягає на необхідності їх закриття, хоча й не хоче бачити палаючих людей перед вікнами свого кабінету. «Я дав команду всім главам адміністрацій, головам рад і мерам міст працювати з людьми і вийти на діалог у кожному окремому випадку», — зазначив пан Близнюк.

У понеділок на прес–конференції він запевнив, що після оптимізації дітей годуватимуть удвічі краще, вчителі отримуватимуть удвічі більшу зарплатню, а школи стануть теплішими. У випадку, коли громада відмовиться від оптимізації, глава області змалював картину, ніби з фільму жахів: «Буде так: школа, 78–річний учитель, п’ять учнів — один iз першого, один iз третього, один iз п’ятого, один із сьомого класу; усі навчаються в одному класі і 78–річний викладач учить їх біології, хімії, фізкультурі і сольфеджіо. Комп’ютера там немає, і туалет на подвір’ї за 200 метрів».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Родіон Мірошник запевняє, що закриття україномовної школи у Красному Лучі на Луганщині пов’язане суто з економічними причинами. За його словами, навчальний заклад заповнений лише на 20 відсотків, що обходиться бюджету в п’ять разів дорожче, ніж дозволяють фінансувати нормативи. Водночас у місті Красний Луч триває голодування п’ятьох батьків учнів україномовної школи №15, які протестують проти її закриття.

 

ДО РЕЧІ

Партія «Наша Україна» пропонує Верховній Раді внести на розгляд парламенту постанову про мораторій на закриття україномовних шкіл, заявив голова політради «НУ» Валентин Наливайченко. Окрім того, з вимогою не допустити закриття україномовних шкіл на Донбасі та в Луганській області до Прем’єр–міністра Миколи Азарова звернулися низка народних депутатів, які закликали главу уряду взяти під особистий контроль долю учнів тих навчальних закладів, які намагаються ліквідувати.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>