За «путiнським» сценарiєм?

25.01.2011
За «путiнським» сценарiєм?

Про вибухи тепер нагадує лише обсипаний фасад ДП «Макiїввугiлля». (автора.)

Сьогодні про вибухи, якi минулого четверта пролунали в Макіївці, нагадують лише обсипаний фасад біля центрального входу ДП «Макіїввугілля» та заклеєні поліетиленовою плівкою вікна. Аналогічна картина біля торговельного центру «Голден плаза». Жодних обмежувальних знаків, стрічок. Не видно поблизу й нарядів міліції. Неподалік у парку безтурботно прогулюються дорослі, радіють погожим зимовим дням діти. Паніки не відчувається. Мешканці міста, з якими вдалося поспілкуватися «УМ», переконані, що прості макіївчани аж ніяк не могли бути мішенню організаторів вибухів.

Голос народу: «розбірки або провокацiя»

«Не думаю, що це був теракт. Вибу­хівку пiдiрвали рано–вранці, коли в будівлях чи поблизу них не було людей. Це наводить на думку, що зловмисники не мали на меті спричинити людські жертви. Не виключаю, це було попередження чи залякування керівництва підприємства з боку опонентів», — каже експедитор Павло Ісаєв.

«Це все розборки кримінально–олігархічних кланів, що ніяк не можуть поділити між собою такий ласий шматок, як «Макіїввугілля». Але, переконаний, виконавців не знайдуть, як і п’ять років тому, коли ще за попереднього мера Василя Джарти, спалили універмаг у самому центрі Макіївки (досі відновили лише перший поверх, інші закриті будівельною сіткою. — Авт.). Гадаю, до цього причетна теперішня влада, яка діє у власних інтересах. Важко дивитися на те, як чиновники б’ються за мільйони, а нам доводиться ледве зводити кінці з кінцями», — зі сльозами на очах розповідає ветеран Другої світової війни Микола Максимович, який ще пам’ятає сталінські часи, а тому відмовився називати своє прізвище.

Пані Тетяна, яка торгує поблизу центру «Голден плаза», упевнена, що простим макіївчанам нічого боятися. Мовляв, точаться «розборки» між «своїми», а це простих людей не обходить. А ось священик отець Сергій вважає, що вибухи — провокація влади з метою посилення ролі силових структур: СБУ та МВС. Позаяк «нинішня влада не може виконати своїх передвиборчих обіцянок, і на тлі псевдореформ зубожіння народу триває, рано чи пізно люди не витримають, і хлине хвиля незадоволення. Тому в інтересах нинішнього керівництва держави — посилювати силовий блок уряду». Крім того, на думку панотця, це могла бути й провокація напередодні Дня Соборності України — аби не допустити велелюдних зібрань національно–патріотичних сил не лише в Макіївці, на Донбасі, а й у межах усієї держави.

«Очевидно, місцева влада була поінформована, що вибухів більше не буде. Бо як же розцінити той факт, що у четвер не евакуювали дітей із 22–ї школи, яка розташована дуже близько до об’єкта уваги зловмисників», — розмірковує священик.

Побачив бомбу — дзвони у «швидку»

У зв’язку з подіями 20 сiчня, голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк увів у межах області особливий режим на об’єктах життєдіяльності регіону. На його думку, вибухи скоїли винятково з мотивів вимагання й це мало кримінальний характер. «Кожний громадянин має бути пильним, і якщо ви бачите якісь моменти й розумієте, що це ненормально, краще зателефонуйте в будь–яку надзвичайну службу — у швидку допомогу чи в міліцію», — закликав земляків «губернатор».

Наразі громадський порядок у півмільйонному місті забезпечує особовий склад Макіївського міського управління МВС. Організовано цілодобове чергування у три зміни. Задіяні співробітники батальйону патрульної служби, військовослужбовці внутрішніх військ МВС та бійці спецпідрозділу «Беркут». Розроблено 69 маршрутів патрулювання. Патрулі міліції охороняють спокій у місцях найбільшого скупчення людей.

За даними міського управління МВС, правоохоронці перевірили 1460 житлових будинків, 27 медичних, 186 навчальних та виховних закладів на предмет виявлення підозрілих предметiв. Міліція ретельно обстежила залізничний вокзал та прилеглі території, а співробітники ДАІ — чотири автовокзали i 27 зупинок автотранспорту. Правоохоронці також перевірили одинадцять об’єктів, на яких зберігається вибухівка.

Екстремiст–одинак чи полiтичнi «розбірки»?

Серед інших, слідчі відпрацьовують версію, в центрі якої перебуває державне підприємство «Макіїввугілля». «Певна особа дала хабар за своє призначення на посаду голови ДП «Макіїввугілля», яку наразі обіймає Станіслав Толчин і позиції якого останнім часом похитнулися, зважаючи на перевірку КРУ, — повідомляє подробиці такої версії слiдства Zn.ua з посиланням на джерело в спецслужбах. — Однак чи то керівництво вугільної галузі змінилося після адмінреформи, чи Толчину вдалося знайти сильного покровителя у верхах, але він зберіг свою посаду. Претендент же на цей пост свої гроші, сплачені за обіцяне крiсло, не отримав. От і вирішив повернути їх назад, зневірившись отримати в інший спосіб», — розповів співрозмовник Zn.ua. Нагадаємо, після вибухів неподалік було знайдено листа, у якому організатори вимагали 4 мільйони євро. Якщо ж їхню вимогу проігнорують, обіцяли того ж дня активувати ще кілька закладених вибухових пристроїв.

Сам керівник ДП «Макіїввугілля» Станіслав Толчин стверджує, що не знає про те, нiби хтось хотів зайняти його крісло: «У нашій країні багато що може бути. Однак я сумніваюся, що це якраз той випадок. Я постійно контактую із заступником міністра палива та енергетики Поповичем, який досi жодних претензій до роботи ввіреного мені підприємства не мав...»

Коментуючи результати перевірки КРУ на підприємстві, яка буцімто виявила порушення на 1,8 мільярда гривень, Толчин зазначає: «Нас перевіряли рівно рік, незважаючи на те, що в мене сьогодні ідеальний стан економіки на підприємстві. Працювали понад 60 осіб. Було порушено всі допустимі строки перевірки, норми й закони. Це дійсно був тиск. Акт про результати перевірки з якимись там мільярдами порушень, про які на всю країну заявляв голова КРУ, ми вже оскаржили в суді». Щодо вибухів, то пан Толчин, який був присутній, коли знімали зі стіни листа з вимогами і погрозами, звернув увагу, що «там не йшлося про Макіїввугілля».

Очільник Мінпаливенерго Юрій Бойко, який у той час перебував у сусід­ньому Єнакієве, також заявив про відсутність будь–якого зв’язку підприємства з організацією вибухів. А його однопартієць Володимир Зубанов припускає, що за вибухами у Макіївці «стоїть якийсь одинак або одинаки–екстремісти, які таким чином хочуть заробити гроші». За словами Зубанова, хтось дуже хоче відвернути увагу громадськості, правоохоронних органів, СБУ, прокуратури від інших подій. «Я думаю, настав час показати й правоохоронним органам, наскільки професійно вони можуть працювати», — зазначив політик.

«Нагнітання напруження в суспільстві з тим, щоб виправдати сильну руку, — такий сценарій відпрацьований і був використаний під час приходу Путіна до влади. Таке було і в нас наприкінці 1990–х років... Події в Макіївці, якщо вони спровоковані, можуть вписуватися в той сценарій, коли намагаються підняти роль силових структур — СБУ та МВС», — припускає політолог Олексій Гарань.

Інший політолог Володимир Фесенко не виключає ймовірність того, що вибухи в Макіївці стали наслідком невдоволення діями влади. «Не думаю, що наш народ аж так уже дістала влада. Хоча, звичайно, негатив акумулюється дуже активно. Недарма у ЗМІ та експертному середовищі говорять про неправильну соціальну політику нової влади. Однак тут справа не тільки в ній. Попередня ж влада теж нічого толком не робила для народу; чинна просто зарозуміло ставиться. Тому будь–які ексцеси негайно оцінюються громадською думкою як ознака виявлення невдоволення», — зауважив експерт.

У неділю правоохоронці оприлюднили фоторобот зловмисників. На думку слідчих, вибухи вчинили два чоловіки віком від 30 до 40 років. Зріст одного 170—175 см, іншого — 175—180 см. Слідство триває.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>