Осіннє літо

13.11.2010
Осіннє літо

Гаряче листопадове сонце продовжує курортний сезон на українських пляжах. (Фото Данила ІВАНІВА.)

Листопад продовжує радувати нас не по–осінньому теплою погодою. Як повідомила «УМ» начальник відділу метеопрогнозів «Укргідрометцентру» Людмила Савченко, у найближчі дні така приємна та суха погода утримається. Температура повітря сягатиме 13—18 градусів тепла. І лише наприкінці наступного тижня — числа з 17–го — стовпчики термометрів потроху почнуть опускатися. Утiм різкого похолодання в Гідрометцентрі не очікують.

 

«Теплий листопад — швидше, правило»

«Цей листопад у нас за останні десять років узагалі, напевне, буде найтеплішим, — каже «УМ» директор Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовець. — Треба сказати, що з 2000–го тільки в одному році — 2007–му — листопад був нижчим за норму. В усі інші роки — вищим. Так що теплий листопад останнім часом — це не виняток, а, швидше, правило». Цікавимось у фахівця, чи ж бува холодний вересень раптом не стане нормою — цьогоріч він нас теплом точно не потішив. «До речі, вересень був вищим за норму, — каже Олександр Косовець. — А от жовтень — нижчим. У цілому в нас цього року лише січень та жовтень були холодніші за норму, всі решта місяців — тепліші».

Такі температурні аномалії, на думку фахівця, безперечно пов’язані з глобальним потеплінням. «Ті чутки, які поширюють деякі псевдовчені, що Гольфстрім замерзне або Чорне море кригою візьметься, не мають під собою підстав. Поки що температурна статистика свідчить про зворотне», — каже Олександр Косовець.

Стережіться осінньої засмаги

Цими днями в Криму денна температура другий тиждень тримається на позначцi «плюс 20 градусів» i бiльше. Причому більш спекотно не на Південнобережжі, а у центральних регіонах. У Сімферополі кілька днів тому було зафіксовано аж +27! Відтак на пляжах знову можна побачити оголені тіла, а деякі відпочивальники вдаються до активних водних процедур — море в районі Ялти прогрілось до 16—17 градусів.

Одначе засмагою не варто захоплюватись, попереджають фахівці. Так, заступник директора Карадагської науково–дослідної геофізичної обсерваторії В’ячеслав Лук’янчук розповів агенції «Новий регіон», що наразі зафіксовано зниження вмісту озону в атмосферних шарах над Кримом приблизно на чверть більше від звичайного. Через це легше «дістатись» до земної поверхні ультрафіолетовому випромінюванню. Воно, як відомо, шкодить здоров’ю, зокрема може загострити хвороби шкіри. Тому, радить учений, слід використовувати захисні креми або й узагалі уникати прямих сонячних променів. Озонова «діра» протримається над Кримом десь до початку грудня.

У цілому на туристичній сфері тепла погода особливо не позначилася. В одному з санаторіїв на Житомирщині «УМ» повідомили, що кількість відпочивальників у ці дні особливо не зросла: «Відпочинок люди, зазвичай, заздалегідь планують, тому в нас — ніякого буму не спостерігається. Кількість відвідувачів — планова для цієї пори року». А от кому справді щастить, так це музейникам. Коли тепло, люди більше гуляють на свіжому повітрі. У столичному Музеї Великої Вiтчизняної війни, в Національному музеї архітектури і побуту в Пироговi та ботанічному саду на брак відвідувачів не скаржаться.

«Бабине» літо може «з’їсти» персики

Чим загрожує тепла осінь наступному урожаю? Про це спеціально для «УМ» розповів завідувач кафедри плодівництва Південної філії «Кримського агротехнологічного університету» Національного аграрного університету України професор Володимир Копилов. «Чимало поживних речовин плодові дерева і виноград наразі витрачають на інтенсивне «дихання», захищаючись від високої температури, — розповів Володимир Іванович. — І це виснажує їх. Бо накопичені енергозапаси приготовлені для «споживання» саме у зимовий період. Утім усе залежить від породи, сорту рослини, навантаження попереднім урожаєм тощо». За словами професора, якщо тепла погода триматиметься й надалі, то це може спричинити зниження рівня морозостійкості, приміром, чутливої плодової бруньки персика, що, у свою чергу, «відгукнеться» зниженням майбутнього врожаю. Але тільки в тому разі, якщо на зміну нинішньому аномальному теплу прийде різке похолодання, себто несподівано вдарять 17—20–градусні морози. Отож рослина не встигне «загартуватись». Якщо ж з 19 листопада, як очікується, температура опускатиметься поступово, негативними наслідками це не загрожує.

 

Парад рекордів

Починаючи з 5 листопада, за даними Центральної геофiзичної обсерваторiї, температура повітря у столиці щоденно перевищує рекорди, які тримались більше 80 років.

5 листопада в Києві мінімальна температура повітря у нічні часи становила 13,0оС , що на 0,7оС вище попереднього рекорду, зафіксованого у 1930 році.

9 листопада у Києві було перевищено три добових рекорди, які були зафіксовані у 1927 році: мінімальна температура не знижувалась нижче 12,0оС (попереднє значення — 11,2оС); середня добова температура на 1,6оС перевищила рекорд 1927 року та становила 14,7оС (за нормою це температура середини вересня); найвище значення температури повітря цього дня перевищено на 1,3оС і становить 17,8оС.

10 листопада — попередній рекорд максимальної температури повітря, зафіксований у 1927 році становив 18,7оС, а в 2010–му — 19,6оС.

11 листопада — як і в попередні дні, перевищено три добові рекорди. Зокрема, рекорд максимальної температури повітря, зафіксований у 1927 році, був перевищений на два градуси і становив 18,5оС.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>