Великий вибух у Великому колайдері

Великий вибух у Великому колайдері

Ученим Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) уперше вдалося зіштовхнути у Великому адронному колайдері пучки іонів свинцю. Досі спеціалісти ЦЕРНу працювали з більш легкими частинками — протонами. За словами речниці організації Барбари Вармбайн, зіштовхування зустрічних пучків іонів, які рухаються зі швидкістю, що майже дорівнює швидкості світла, наблизило вчених до відтворення моделі Великого вибуху, внаслідок якого майже 14 мільярдів років тому народився Всесвіт. Науковці наголошують, що перша вдала спроба зіштовхування іонів — це гігантський успіх Великого андронного колайдера — найбільшого у світі прискорювача частинок.

Козирна «Карта»

Козирна «Карта»

Після двох невдалих для себе номінацій на Гонкурівську премію Мішель Уельбек таки отримав цю найпрестижнішу у франкомовному світі літературну нагороду. Прискіпливе журі, оголошуючи прізвище цьогорічного лауреата, заявило, що «досі Уельбек не отримував «Гонкура», бо його попередні твори були гіршими».

«Антикризові» «крила» Саркозі

«Антикризові» «крила» Саркозі

Завтра у Сеулі відкривається саміт «Великої двадцятки», на якому лідери найпотужніших держав обговорюватимуть ситуацію у світовій економіці і, зокрема, так звані валютні війни. Проблем багато. Рішення адміністрації президента Обами додатково влити в банківську систему США 600 мільярдів доларів викликало паніку на фінансових ринках світу, а Євросоюз тим часом вирішує питання, життєво важливе для єврозони, підірваної крахом грецької економіки: чи «відпускати» євро у вільне падіння.

Всі статті рубрики