Ваш приклад — заразний

10.11.2010
Ваш приклад — заразний

Українські журналісти вимагають від прем’єр­міністра РФ Путіна і президента Медведєва розслідувати смерть свого російського колеги. (Фото Рейтер.)

Учора під стіни російської амбасади в Києві прийшли пікетники. Учасники акції — журналісти і громадські діячі — звернулися через російських дипломатів до керівництва Кремля з вимогою об’єктивно і всебічно розслідувати жорстокий напад на журналіста російського видання «Коммєрсант» Олега Кашина. Українські журналісти побоюються, що таке може повторитися і в Україні. Крім того, на думку пікетників, «регіональна» влада, яка на тлі значного потепління українсько–російських стосунків дедалі частіше переймає методи керівництва сусідньої держави в «роботі» з незалежними журналістами і демократичними інститутами, після п’ятирічної перерви повернулася до практики застосування репресій.

Нагадаємо, Олега Кашина по–звірячому побили в ніч на суботу біля його будинку в Москві. Двоє невідомих накинулися на журналіста і з усієї сили били його металевим прутом, який доти ховали у букеті квітів. Зараз Кашин перебуває в реанімації під охороною міліції. У журналіста поламані ребра й кістки пальців, відкрита черепно–мозкова травма, побите обличчя. Його стан важкий, і вчора лікарі ще не виводили пацієнта з медикаментозного сну. Акції з вимогами до влади провести об’єктивне розслідування цього нападу відбуваються в різних містах Росії (де їх часто розганяє міліція).

У пікеті під посольством РФ в Україні, який організувала Київська незалежна медіа–профспілка (КНМП), взяло участь близько 20 осіб. Люди принесли і залишили біля амбасади металеві прути — шматки арматури, схожі на ті, якими били Олега Кашина в Москві. «Сьогодні ми підтримуємо наших російських колег і сподіваємося на таку саму підтримку з їхнього боку. Хочемо також застерегти українську владу: якщо вона, беручи приклад iз Росії, не може або не хоче захищати журналістів, тоді журналістам доведеться самим озброїтися тими палицями. Сьогодні ж ми пропонуємо російській владі переплавити їх, а не застосовувати проти інакодумців, і тим самим показати добрий приклад Києву», — заявив член КНМП Андрій Яницький.

«Терор проти журналістів дорівнює смерті демократії» та «Медведєв і Путін, знайдіть кривдників Олега Кашина» — плакати такого змісту тримали в руках учасники пікету. «Є всі підстави стверджувати, що до нападу на Кашина причетні російські владні структури. На адресу журналіста раніше лунали погрози з боку молодіжного союзу партії «Єдина Росія», крім того, у нього був тривалий конфлікт iз Псковським губернатором Андрієм Турчаком. Словом, версій вистачає. Але те, що Путін і Медведєв (саме в такому порядку) особисто відповідають за те, щоб винні у злочині були покарані, не піддається сумніву. Лише так вони зможуть довести, що влада не причетна до цього», — переконаний правозахисник Дмитро Гнап.

Голова КНМП Юрій Луканов через російське посольство передав листа Президенту РФ Дмитру Медведєву із закликом розслідувати справу Кашина і покарати винних. При цьому до пікетувальників вийшов рядовий співробітник дипломатичного представництва. Ніяково посміхаючись і навіть не представившись, він забрав листа і швидко зник за дверима амбасади. Ніхто з високопосадовців посольства на люди не з’явився. Символічний інцидент трапився вже під кінець акції — водій автомобіля з дипломатичними номерами ненавмисне (принаймні про це свідчили його жести) наїхав на гучномовець, який пікетувальники залишили біля тротуару. Прикметно, що жодних вибачень за цей «мимовільний наїзд» учасники акції так і не почули.

 

ДОВІДКА «УМ»

30–річний Олег Кашин висвітлював у газеті «Коммєрсант» «гарячі теми»: акції опозиції, діяльність молодіжних політичних об’єднань, проблему вирубки Хімкинського лісу тощо. Писав журналіст і про президента РФ Дмитра Медведєва. Нещодавно служба охорони відмовлялася допустити Кашина на зустріч Медведєва з лідерами рок–гуртів, мотивуючи це тим, що ім’я журналіста занесено в «чорний список».

Після серії статей про боротьбу за Хімкинський ліс, зокрема, інтерв’ю з одним з організаторів нападу на будівлю адміністрації підмосковних Хімок, на сайті прокремлівського руху «Молода гвардія» з’явилася стаття «Журналісти–зрадники мають бути покарані», проілюстрована фотографією Кашина з печаткою «Буде покараний». Після нападу на журналіста стаття з сайту зникла, а «Молода гвардія» побажала Кашину одужання. Правляча партія «Єдина Росія» закликала не використовувати напад на кореспондента «Коммєрсанта» з політичною метою і «безпідставно не звинувачувати рух «Молода гвардія», доки не буде оприлюднено підсумки розслідування цієї справи.

Серед можливих ворогів Кашина називають також молодого губернатора Псковської області Андрія Турчака, про якого журналіст гостро висловився в особистому інтернет–блозі. Тоді губернатор дав Кашину 24 години на те, аби він попросив вибачення, але Кашин цього не зробив. Після побиття прес–секретар Турчака Оксана Ширан побажала Кашину одужання.

Справу про напад на журналіста взяв під особистий контроль президент РФ. Медведєв заявив, що, «судячи з почерку, це не загальнокримінальний злочин, так гаманці не крадуть», і висловив упевненість, що нападників знайдуть і покарають.

На побиття Олега Кашина відреагували міжнародні організації. Генсек Ради Європи Турб’єрн Ягланд заявив, що шокований нападом на журналіста. Держдепартамент США поширив заяву, в якій засуджує побиття кореспондента «Коммєрсанта» і закликає керівництво Росії ретельно розслідувати цю справу. З аналогічними закликами та осудом виступили також представниця Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Дуня Міятовіч та правозахисна організація Міжнародна амністія (Amnesty International).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>