Тому що їх не рахуватимуть?..

26.10.2010

Сенсаційну новину отримав по телефону один із претендентів на крісло мера Харкова, голова обласної організації партії «Батьківщина» Арсен Аваков. Чоловік, який відмовився назвати своє ім’я, повідомив, що в друкарні «Фоліо плюс» друкуються вибор­чі бюлетені з грубими порушеннями законодавства. Документи державної ваги, за словами аноніма, можна спокійно винести за прохідну в необмеженій кількості. Доброзичливець указав місце, куди помістив речове підтвердження сказаного. Інформація виявилася достовірною, і вже невдовзі екс–«губернатор» від «НУНС» Аваков продемонстрував журналістам кілька бюлетенів на вибори до облради за партійними списками і бюлетені для мажоритарних округів Лозової та Харківського району. Виходить, що стратегічні папери, які повинні зберігатися за сімома замками під пильним контролем уповноважених осіб, у Харкові справді можуть вільно курсувати в різних напрямках.

За лічені години друкарня «Фоліо плюс» стала об’єктом пильної уваги політиків, депутатів, міліції, прокуратури і спецпідрозділу «Беркут». Для надійності правоохоронці навіть перекрили рух транспорту вулицею, де розташоване друкарське підприємство. Перевірка тривала до пізньої ночі.

За словами народного депутата від БЮТ Володимира Філенка, окрім 720 тисяч бюлетенів, які нібито офіційно виготовлялися до виборів, правоохоронці знайшли ще майже 13 тисяч примірників такої ж продукції, що йде з написом «с/тираж». Контролерам на підприємстві пояснили, що це додаткова партія бюлетенів, виготовлена про запас, на екстрений випадок. Але БЮТівців таке пояснення не задовольнило. «Я припускаю, що цими «понадтиражами» можна спокійнісінько торгувати як додатковими, роздавати їх зацікавленим мажоритарним кандидатам, — каже Філенко. — Можна взяти список, де кандидати «жирніші», у кого платоспроможність вища, по парі пачок роздати — і питання виборів вирішене».

Пачки, за словами нардепа від БЮТ Олексія Логвиненка, який теж брав участь у перевірці, розфасовані по тисячу штук у кожній. А деякі бюлетені з так званого «с/тиражу» і взагалі «лежали просто так».

Ще більш критично відгукнулася про «с/тираж» лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Вона не виключає, що аналогічні схеми можуть працювати і в інших регіонах. У результаті фальшиві бюлетені «будуть підкладені під фальшиві протоколи».

Вихід із цієї ситуації, на думку Арсена Авакова, може бути лише один: у Харкові потрібно якнайшвидше надрукувати зовсім іншу партію виборчих паперів, інакше вибори у регіоні важко буде назвати законними.

Опозиційним політикам не вдалося з’ясувати, яку саме кількість бюлетенів уже виготовили у друкарні і скільки вивезли за її прохідну. А те, що побачили на складі, і поготів змусило схопитися за голову. Папери державної ваги без нагляду зберігалися разом з етикетками для пива, киселю та ікри. Як кажуть, бери — не хочу.

Отримати точну інформацію про це державне замовлення політикам не вдалося не лише від керівництва друкарні. Пан Аваков каже, що мовчать і голови міської та обласної ТВК Олександр Дмитренко й Олександр Русанов. «Обидва фактично саботують процес, — каже Аваков. — А по суті, беруть участь у порушенні законів України і організовують фальсифіковане голосування. Це кримінальний злочин, який ми вимагаємо негайно припинити».

 

РЕАКЦІЯ

 

Президент Віктор Янукович доручив правоохоронним органам розібратися у ситуації, яка склалася в Харкові з друком виборчих бюлетенів, «і дати правову оцінку наведеним фактам». Про це повідомила прес–служба глави держави. Янукович укотре наголосив на неприпустимості порушення законодавства.