«А тепер кодекс — я сказав!»

09.09.2010
«А тепер кодекс — я сказав!»

Урядовці вважають, що підприємців треба тримати в «чорній шкірі». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашнє засідання уряду якимось чином стало продовженням сесії Верховної Ради, на якій нардепи скасували своє ж рішення про ухвалення в першому читанні нового проекту Податкового кодексу. Експерти, підприємці та громадськість визнали документ таким, що утискає розвиток малого та середнього бізнесу в Україні, а натомість дарує надзвичайні повноваження податківцям. Тож Прем’єру Миколі Азарову, який почув від депутатів літеру «А», треба було сказати «Б». І він зі своїми підлеглими сказав. Як умів.

Міністр фінансів Федір Ярошенко узагальнив результати громадських обговорень, які активно відбувалися у мертвий для всякого бізнесу «курортний» місяць серпень. «Фактично не надійшло жодної пропозиції, яка була б спрямована проти Податкового кодексу», — резюмував міністр. Хто б сумнівався. Але таким чином бізнес–середовище отримало відповідь на свої закиди, які озвучила голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська: «Так зване всенародне обговорення Податкового кодексу перетворилося на профанацію — влада не чує підприємців». Також ніби не новина.

Утім останнє слово таки залишилося за Прем’єром. Микола Азаров щиро вважає, що всі пропозиції малого та середнього бізнесу, який виступає проти погіршення умов роботи, його підлеглі почули. «Як наслідок, ми одержали компромісний, оптимальний документ, який забезпечує баланс інтересів і дає економіці справді революційні стимули для розвитку», — прокоментував Микола Янович у стилі «ці б слова та Богу у вуха».

Найголовніший висновок від Прем’єра — від податку на нерухомість не постраждає 90% громадян. За словами Азарова, не оподатковуються новим збором житлоплощі до 100 кв. м у містах і до 200 кв. м у селі. «Навіть якщо в такій оселі мешкає одна людина», — про всяк випадок уточнив очільник уряду. А оподаткування доходів від депозитів починається з 200 тисяч гривень. Не уникнути його мільйонерам, тим, хто, на думку уряду, може безболісно поділитися грошима з суспільством. «Адже депозит на 200 тисяч і одну гривню можна поділити на дві частини, чого не можна зробити з мільйонними вкладами», — пояснив найпростішу «тіньову» схему Микола Янович.

Уряд готовий розширювати надання субсидій. До речі, станом на 8 вересня, їх отримують більш ніж 300 тисяч громадян, ще 564 тисячі звернень поки що розглядаються. Микола Азаров пообіцяв врегулювати надання субсидій громадянам похилого віку, які мешкають у житлових приміщеннях, де особові рахунки відкриті на інших осіб. «Пенсіонерам та непрацездатним громадянам житлові субсидії будуть призначатись на весь опалювальний сезон», — нагадав Азаров.

Як повідомив міністр праці та соціальної політики Василь Надрага, скоротять перелік вимог до декларацій громадян про доходи та майно. За його словами, державна допомога надаватиметься всім громадянам за умови, якщо сукупний дохід на родину не перевищує 5 тисяч гривень.

Уряд вирішив відновити і незалежну експертизу якості товарів. «Ми створимо систему заходів запобiгання ситуації, коли на полиці магазинів потрапляє неякісна та небезпечна продукція», — наголосив Прем’єр.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ні, пане Міллер!

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко несподівано різко відреагував на заяву керівника російського «Газпрому» Олексія Міллера. Нагадаємо, напередодні представник російського газового монополіста сказав, що співпраця «Газпрому» з «Нафтогазом України» має завершитися злиттям цих двох компаній. А спільне підприємство — це, мовляв, тільки перший крок до повного злиття. А не захочете «зливатися», не дамо ні копійки на ремонт ГТС, — про всяк випадок нагадав Міллер.

«Нафтогаз» не увійде до складу «Газпрому». У нас є позиція нашого Президента про створення будь–якого об’єднання тільки на паритетних умовах», — такого «нахабства» від нашого міністра ніхто не чекав. А фразу Бойка, що українська сторона уважно вивчатиме пропозиції російських партнерів, можна було сприймати як заспокійливе для «старшого брата».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>