Коротко про головне

04.09.2010

Упродовж року на сайті www.futureshorts.com.ua відвідувачі мали можливість переглянути короткі метри з усього світу і в онлайн опитуванні проголосувати за той фільм, який найбільше припав до серця. Так сформувалася програма FutureShorts. The best, куди входять ТОП–10 найкращих короткометражок року. З 2 вересня Future Shorts 2010 показують у київських кінотеатрах «Київ» та «Жовтень», а також у всіх обласних центрах України.

У список найкращих метрів потрапив перший фільм–мюзикл британської художниці Сем Тейлор Вуд Loveyoumore. Після цієї короткометражки вона зняла в тому ж стилі, сексуально–підлітковому, повний метр «Стати Джоном Ленноном», прокат якого завершився у серпні. Стівен Скотт Хейвуд у фільмі «Кінь» обіграв ситуацію, що він — це кінь, а може — корова. Все залежить, наскільки швидко бігати по полю. Філіпп Оренді у кращих традиціях французького вуличного театру одного актора зняв метр «Почекаю наступного». Розіграш самотніх жінок красивим чоловіком у метро вийшов дещо жорстким, але ще раз довів, що самотніх принців iз високими зарплатами не буває. До речі, цей фільм у результаті голосування посів перше місце.

Фільм «Їхати зайцем» Пепе Данкарта розставив усі акценти в нерівності прав людини в Німеччині. Літня мешканка Берліна — расистка. Їй годі закрити рот, коли бачить чорного. Та коли чорний вириває з її рук квиток у тролейбусі й на очах у всіх пасажирів його з’їдає, а контролер тим часом штрафує фрау, расизм німкені прирівнюється до божевілля. У програмі коротких метрів усього вдосталь — єврейської теми, сексу, пригод гангстерів, грабіжництва, розіграшів і любові. З усіх виділяється робота відомого українського кліпмейкера Віктора Придувалова. У нього немає сюжету, який властивий ігровому кіно. «Той день» — це подарунок групі Green Grey на 15–ліття. У кліпі знялися 15 українських музикантів, які розповідають про власне ставлення до Green Grey.

Програма FutureShorts. The best свідчить, що фільми можна знімати дешево, коротко і з мінімальною кількістю акторів. Головне — це ідея і креативний підхід до її висвітлення. Тоді твою короткометражку в рамках FutureShorts дивитимуться у всіх кінотеатрах Європи та України.