За рік до другого десятка

18.08.2010
За рік до другого десятка

В Одесі, як і минулого року, на Потьомкінських сходах розкинуть синьо–жовтий прапор. (Фото з сайту unso.blox.ua.)

Брюссельський козак

Як уже писала «УМ», параду до Дня Незалежностi в Києвi не буде. Діє також заборона РНБО на феєрверки — через підвищену пожежну небезпеку.

До Дня Незалежності нашої держави в Брюсселі скульптуру пісяючого хлопчика одягнуть в український козацький костюм. Причому не хто–небудь, а відомий на увесь світ український силач Василь Вірастюк. Таке дійство організовує Європейська Асоціація українців за підтримки проекту «Парк Київська Русь». «Перевдягання Маннекен Піс — це давня традиція для Брюсселя, українці долучилися до неї в 2007 році. І з того часу кожного року на День Незалежності ми проводимо таку акцію, свого роду рекламуючи Україну. Адже, окрім самого пам’ятника у вишиванцi i шароварах, на вулицях міста роздаватимуть листівки про Україну, а брюссельський хор співатиме українських пісень. Ми прагнемо, аби політика та економіка відійшли на другий план, а українська культура стала привабливою для іноземців», — розповіла «УМ» прес–секретар інформаційної служби «Парку Київська Русь» Олена Петрушенко. Пані Олена також поділилася, що наступного року планується одягнути «брюссельського хлопчика» у костюм часів Київської Русі.

Київ святкуватиме найбільше дер­жавне свято з 21 серпня і до кінця місяця. У столиці на Печерську пройде щорічна виставка квітів, концерти на Майдані Незалежності, всеукраїнський фестиваль аеродизайну «Повітряний карнавал» та ще низка виставок і заходів.

Прапор «обніме» став

Не відстає від столиці й Рівненщина, де 24 серпня мріють встановити рекорд завдяки людям у жовто–синіх кольорах. Активісти, вбрані у кольори Державного прапора, повинні створити на всіх майданах області велетенський «живий прапор». У Тернополі до Дня Державного прапора 23 серпня відбудеться незвичайне дійство, якого раніше не бачили в Україні. Як повідомив «УМ» керівник прес–служби обласної держадміністрації Юрій Заруцький, навколо славнозвісного тернопільського ставу розгорнуть державний прапор загальною довжиною 9,5 кілометра. Дві тисячі хлопців та дівчат, ровесників української Незалежності, які з’їдуться з усіх районів області, триматимуть його так, що полотнище повністю огорне водне плесо замкнутим колом.

Ідея проведення такої акції під назвою «Ровесники Незалежності» належить новопризначеному голові облдержадміністрації Михайлу Цимбалюку. А спостерігатимуть за її проведенням та фіксуватимуть відповідний рекорд представники Книги рекордів України. Прапор–гігант зараз виготовляють на одному з приватних підприємств області. Після проведення святкової акції, присвяченої 19–й річниці Незалежності, полотнище розріжуть на 6 тисяч шматків–прапорів, які роздадуть школам, сільрадам та іншим бюджетним установам області. Також частинки гігантського прапора встановлять біля пам’ятників, меморіалів та в інших місцях населених пунктів Тернопільщини.

Із молитвою у 19–й рік

В Одесі очікується проведення фестивалю, молитви і вшанування державних діячів. Рівно о 12–й годині 24 серпня активісти патріотичних громадських організацій міста готуються підняти над Потьомкінськими сходами 19–метровий синьо–жовтий прапор, що має символізувати вік Української держави, поінформували в Управлінні інформації Одеської міської ради. На Приморському бульварі, поряд iз пам’ятником Дюку де Рішельє, відбудеться загальноміська акція «Молитва за Україну». Молебні за державу й український народ також здійснять священики храмів різних релігійних конфесій.

У програмі Дня Незалежності — покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, конкурс пісень на слова Кобзаря, музичний фестиваль і виставка вишиванок. Також одеські активісти планують відзначення лідерів громадських та релігійних організацій, які проводять державницьку діяльність.

Тим часом святкування у Львові поєднає міжнародний фестиваль фольклору «Етновир», фестиваль незалежного кіно «КіноЛев», святкові концерти, парад вишиванок, дитячі свята тощо. На таке свято приїдуть навіть діти з Донеччини. За словами прес–служби ВО «Свободи», у День Незалежності також пишатиметься парадом вишиванок і Кіровоград. А в Донецьку родзинкою стане фестиваль національних кухонь.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>