Підводна одіссея України

30.06.2010

На Одещині бояться прориву дунайської дамби

Україна залишається в полоні повеней та негоди. У неділю–понеділок не пощастило відпочивальникам у Криму, де через складні погодні умови синоптики оголосили штормове попередження. «Сильні зливи, грози, град, шквали 15—20 метрів за секунду», — попереджали населення рятувальники кримського управління МНС. У неповноводих зазвичай кримських річках існувала небезпека підняття рівня води до 0,8 метра. У Джанкої через рясні зливи вже підтопило приватні будинки, у Красноперекопську залило городи. Поки що рятувальники тримають ситуацію під контролем, відкачуючи воду.

Найскладніша ситуація склалася на Одещині. Під загрозою підтоплення опинилися села Орловка, Новонекрасовка і Новосельцеве, в яких мешкає близько 10 тисяч людей. Не виключено: якщо погода й надалі «тішитиме» рясними дощами, рятувальники почнуть евакуацію жителів із придунайської зони підтоплення — в районі міста Рені, де рівень води у Дунаї піднявся на 41 сантиметр вище за критичну позначку. Також Дунай може вийти з берегів у районі Ізмаїла, де рівень води вже на 9 сантиметрів перевищує критичні 370 см, та в районі міста Вилково, де вода піднялася на 12 см. Рятувальники не приховують: дунайську дамбу може прорвати. «На території Ренійського району виявлено фільтрацію води через тіло дамби на двох відтинках протяжністю близько 2000 метрів, — повідомили «УМ» у Головному управлінні МНС в Одеській області. — З метою недопущення переливу води через дамбу проводять роботи з укріплення берегозахисних конструкцій». МНС уже розгорнуло польовий табір неподалік від придунайського міста Рені й готове до порятунку селян від «великої води» будь–якої миті.

На Прикарпатті вивозять людей

На Прикарпатті впродовж 25—27 червня випало майже 60 відсотків місячної норми опадів, повідомив начальник відділу гідрометзабезпечення Головного управління МНС в області Володимир Фритович. Найрясніше поливало територію Яремчанщини. Вода в басейнах Прута та Дністра піднялася на окремих ділянках до п’яти метрів і вийшла на заплави. У селах Корнич Коломийського та Борщів Снятинського районів працівники МНС для зміцнення захисних дамб уклали 2700 мішків із піском. Підраховують збитки від стихії й на Івано–Франківщині — негода наробила лиха мешканцям 171 населеного пункту. Особливо тривожно почувалися в ці дощові дні жителі розташованих на пониззі лівобережжя Дністра хуторів Ріпники та Забиче, пам’ятаючи про жахливу повінь 2008 року, коли їхні оселі опинилися у воді майже по димарі. Нині, як розповів «УМ» голова Тлумацької райдержадміністрації Василь Сенів, влада та рятувальники заздалегідь вивезли з цих «ризикованих» поселень півсотні мешканців, переважно дітей та людей похилого віку.

Загалом зливи підтопили в області 508 житлових будинків та 1302 двори. Негода пошкодила понад 7 км берегоукріплень, 1,1 км дамб та 22 автомобільні мости й переїзди. Повністю перекрито проїзд до трьох населених пунктів — присілка Кохан Верховинського, села Лужки Долинського та села Зелена Надвірнянського районів. У понеділок вода в прикарпатських річках почала потроху спадати, проте у вівторок опади поновилися.

На Буковині «велика вода» забирає життя

Учора міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич разом із головою облдержадміністрації Михайлом Папієвим оглянули постраждалі від «великої води» населені пункти Чернівецької області. Сильний дощ зі шквальним вітром наробив лиха в ніч із 28 на 29 червня — повністю зруйновано два житлові будинки, п’ять — частково, підтоплено 39 населених пунктів, 3650 осель. Потужна стихія зруйнувала сім автомобільних мостів та пошкодила залізничний міст міжнародного сполучення Україна—Румунія. Без світла перебувають понад півсотні населених пунктів.

За оперативною інформацією, найскладніша ситуація склалася в Герцаївському, Глибоцькому та Сторожинецькому районах. Буквально за лічені години по області евакуювали 2437 осіб. На жаль, не обійшлося без людських жертв. Міністр МНС Нестор Шуфрич повідомив, що внаслідок негоди загинули дві жінки та розшукують дев’ятирічного хлопчика, якого буквально змило водою, коли він повертався з сестрою додому.

Люди оплакують загиблих, а в області тим часом підраховують збитки. Лише в Чернівцях, за попередніми прогнозами міського голови Миколи Федорука, вони вже сягають понад 11 мільйонів гривень. Зокрема, вчора вночі внаслідок сильних злив активізувався зсув ґрунту шириною близько 45 метрів на вулиці Барбюса. Через пошкодження залізничного полотна в районі цієї вулиці призупинено рух потягів «Москва—Софія». За результатами засідання обласного штабу з координації та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території області вирішено, що найближчими днями постраждалим виплатять по 1000 гривень на продукти харчування та предмети першої необхідності.

Відвідав область і Прем’єр–міністр Микола Азаров. За результатами цього візиту глава уряду звільнив начальника облуправління меліорації і водного господарства та голову КРУ в Чернівецькій області. За словами Азарова, понад 1,5 мільярда гривень, виділених області після повені 2008 року, зникли «практично без слідів і користі для людей».

На Тернопільщині повінь «дитяча»

Зливи, що тривали впродовж усіх вихідних, призвели до різкого підйому води у Дністрі на території Монастириського, Заліщицького та Борщівського районів Тернопільщини. Зокрема, знову постраждало селище Коропець Монастириського району, яке було одним з епіцентрів лиха під час повені позаминулого року. Порівняно з ситуацією 2009 року нинішня, як стверджують очевидці, є «дитячою». Однак, як повідомили «УМ» у Головному управлінні МНС в області, позавчора там евакуювали вісім людей із шести підтоплених будинків, а вчора ще 50 жителів селища з 15 будинків вирішено було відселити в безпечну зону. Як повідомили вже під час верстки номера телефоном з селищної ради Коропця, зараз Дністер почав поступово повертатися в своє русло. Однак нові дощі можуть знову підняти рівень води на кілька метрів і ускладнити ситуацію.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>