Скаржник–одиночка?

23.06.2010

Тіло екс–керівника «Донгорбанку» Яна Ківи, який останнім часом займався правозахисною діяльністю, знайшли біля під’їзду власного будинку поблизу обласної прокуратури та відділення міліції. За повідомленням начальника Ворошиловського райвідділку МВС Донецька Володимира Козленка, причиною смерті Ківи стали численні колото–різані рани. При огляді місця події правоохоронці встановили, що нічого з особистих речей потерпілого не пропало. Порушено кримінальну справу за статтею «умисне вбивство» Кримінального кодексу України. Ведеться слідство.

Про те, що 54–річний пенсіонер займався правозахисною діяльністю, міліції нічого не відомо, але рідня вбитого стверджує, що за кілька останніх років Ян Ківа подав близько 150 позовів у суди різних інстанцій. Вони кажуть, що останнім часом він абсолютно безкорисливо допомагав людям і мріяв створити власну правозахисну організацію. Також рідні вбитого вважають, що вбивство замовне й пов’язане зі справою, якою правозахисник активно займався перед смертю. За тиждень до вбивства він звернувся в Донецьку обласну прокуратуру й хотів зустрітися з прокурором області Володимиром Гальцовим. Зустріч було призначено на 29 червня, а за день до вбивства невідомі погрожували Ківі по телефону.

9 червня приблизно о 15:55 родичі Ківи почули на подвір’ї будинку крики. Дружина потерпілого встигла помітити трьох чоловіків, які швидко втекли. Прибігши на місце події, родичі застали ще живого, але сильно пораненого Ківу, який на їхніх очах стік кров’ю.

Дивною для сім’ї потерпілого виявилася реакція представників правоохоронних органів. По–перше, заяву про те, що дружина Ківи бачила трьох людей, які тікали, правоохоронці проігнорували. По–друге, відмовляються визнавати факт його правозахисної діяльності: «Відомо, що за останні п’ять років до Ворошиловського РВ міліції від нього надійшло півтора десятка скарг і заяв, які стосувалися сфери цивільно–правових відносин. Так, Ківа неодноразово скаржився на галас із сусідніх квартир, на паління будівельників на подвір’ї, неправильне встановлення рентгенапарата в стоматології, яка розміщується на першому поверсі його будинку тощо. За всіма зверненнями проводилися перевірки, й позивачу пояснювалося його право звертатися до суду в порядку цивільного судочинства», — йдеться у заяві міліції.

По–третє, родичі й досі не отримали висновків медекспертизи, а правоохоронці пропонували їм підписати акт, в якому йшлося про злочин, скоєний за статтею «умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині». Дружина потерпілого відмовилася його підписувати, наполягаючи на таких формулюваннях, як «убивство, здійснене групою осіб за попереднім зговором, замовне вбивство або вбивство людини чи його родича у зв’язку з виконанням його суспільного чи громадського обов’язку». Зазвичай ці злочини караються значно суворіше, проте в управлінні МВС Донецька заявили, що «...проаналізували й з’ясували, що Ківа, швидше, скаржник–одиночка».