Літо. У Бердянську палять човни

23.06.2010

Земельний «дерибан» у Бердянську набирає обертів. Фахівці головного управління Держкомзему у Запорізькій області склали 12–аркушного акта про масові порушення земельного законодавства владою Бердянська. Причому і на території Приазовського національного природного парку (Указ про його створення у лютому підписав Президент України Віктор Ющенко). Управління Держкомзему області таки «розбудило» прокуратуру, і та вимагає скасування рішень «земельних» сесій міськради щодо виділення у курортному Бердянську до семисот (!) ділянок.

Відтак депутати взялися до пошуків інших земельних ресурсів. Компенсувати непередбачувані «втрати» вони сподіваються за рахунок ділянок «Рибалки» — добровільного товариства місцевих рибалок–любителів. За півстоліття його існування близько шестисот бердянців облаштували виділену їм землю причалами, без яких вихід у море маломірних суден заборонений, надбали колективну власність. «Передати її до комунальної власності торік мене змусили депутати міськради, — розповів «УМ» голова товариства Сергій Пожидаєв. — Не гребуючи ніякими методами. Погрожували, приміром, що розірвуть із нами всі договірні стосунки. Ми піддалися — нас обманули. Вже у грудні 2009–го депутати ухвалюють на сесії рішення № 51 про розірвання з товариством діючого «Договору позички», а в міськвиконкомі реєструють інший суб’єкт господарської діяльності — «Рибак–2». Про усі ці новації ми дізналися випадково».

За однією з версій, повідомив «УМ» Сергій Пожидаєв, уже розроблено проект зведення на місці знесених причалів ста двоповерхових будинків для відпочивальників. Позаяк «дублер» починає діяти надто активно, то члени «Рибалки»–ветерана ухвалили на зборах товариства рішення пікетувати міськраду, аби добитися продовження терміну оренди майна і земельних ділянок на 49 років. У відстоюванні своїх інтересів рибалки ладні навіть перекрити в’їзд на Бердянську Косу і до міста; акцією відчаю стане спалювання човнів під стінами мерії.

Під час мітингу кількасот протестувальників тримали плакати «Регіонали! Руки геть від причалів № 1 і 2!», «Депутати–регіонали — проти рибалок–любителів!», «Гулін — уже давно не прокурор! Вам шкідливо жерти землю!», «Небідний депутат Попов — ворог рибалок та інвалідів». Люд скандував «Попов, виходь!», але на східцях з’явився не секретар міськради, а Валерій Харченко,заступник міського голови. Йому довелося обходити підготовлені до спалювання човни Сергія Пожидаєва, Анатолія Алістратова, Олександра Гері... Мітингувальники почали кричати: «Виступи! Чого ж ти тікаєш? Соромно?..».

Рейдерська атака «біло–голубої» більшості міськради на товариство бумерангом вдарила по членству в Партії регіонів ображених. «Як голова первинної організації ПР (у мікрорайоні Коса. — Авт.), я першим вирішив покласти партквиток на стіл, — каже Сергій Пожидаєв. — Заявив про це 12 червня на зборах товариства. За декілька днів у такий спосіб свою незгоду з діями «біло–голубих» засвідчило ще десять рибалок, теж вийшовши з партії. Третина «регіоналів» здала мені партквитки, і ми вишлемо їх Януковичу. Доклавши до резолюції мітингу».

На мітингу пікетувальники ухвалили резолюцію. Члени «Рибалки» мають намір перекрити відпочивальникам доступ до оздоровниці, якщо запланована на 30 червня сесія міськради зігнорує бодай один пункт їхніх вимог. Водночас під стінами міськради будуть підготовлені до спалювання і кількасот човнів...