Сонце «завмерло»

Сонце «завмерло»

21 червня в астрономічному календарі — особлива дата, позначена як «день літнього сонцестояння». Учора рівно о 14:28 за київським часом сонце досягло найвищої точки на українському небі — настав момент літнього сонцестояння або «сонцеворот», що знаменує пік тривалості світлого часу доби у Північній півкулі. А отже, на цю дату припала й найкоротша ніч. У Південній півкулі вчора, навпаки, спостерігали найкоротший день та найдовшу ніч. В Україні ж 21 червня день «розтягнувся» на цілих 16 годин і 27 хвилин: сонце зійшло о 4:46 ранку та зайшло о 21:13. «Чому люди назвали цей день саме «днем сонцестояння»? Сонце ж само по собі не зупиняється, не стоїть. Воно постійно перебуває в русі, але в цей період світило є на максимальній висоті, — розповів «УМ» провідний науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко. — Висота сонця змінюється дуже повільно — процес може тривати й до двох тижнів». Відтепер дні буквально похвилинно почнуть скорочуватися, а ночі — довшати.

Хижий «Беркут» проти непритомного

Хижий «Беркут» проти непритомного

18 червня у «морській столиці» підрозділом «беркутівців» було організовано щось схоже на фізичне «добивання» у брутальній формі госпіталізованого віце–мера Вахтанга Убірії. Який, нагадаємо, 11 червня зірвав силове захоплення фірмою «Союз» при підтримці автоматників «Титана» об’єкта комунальної власності — полігону твердих побутових відходів «Дальницькі кар’єри». Не маючи ані рішення Господарського суду, ані наказу Державної виконавчої служби і без супроводу судвиконавця група у складі трьох десятків рейдерів прибула на трьох автобусах до пропускного пункту одеського КП «Одескомунтранс», повиганяла з його території робітників й охоронців комунального підприємства і завела на територію бульдозери та автомашини бізнес–структури «Союз», яка належить лідерові партії «Родіна» Ігорю Маркову. На місце прибули віце–мери Одеси Микола Сердюк і Вахтанг Убірія. Останній вистрелив у повітря з нагородного пістолета, коли рейдери у формі співробітників охоронної фірми спробували зухвало витіснити його з території КП «Одескомунтранс».

Важкоатлетичний «гоп–стоп»

Важкоатлетичний «гоп–стоп»

Коли о другій годині ночі в Могилів–Подільський міськрайвідділ внутрішніх справ надійшов сигнал про пограбування на вулиці, черговий не очікував, що до ранку надійдуть ще чотири аналогічні дзвінки. А вранці до міліції з’явилися ще двоє потерпілих із заявами про злочини, скоєні за такою самою схемою: юнаків, які пізньої пори поверталися додому, на вулиці перепиняла група кремезних однолітків і відбирала гроші, «мобілки», ланцюжки та інші цінні речі. Один із потерпілих спробував чинити опір, але його збили на асфальт і почали «виховувати» ударами ніг.

Почути Аллаха калиновою

Почути Аллаха калиновою

Відтепер українські мусульмани, а також ті вірні Аллаха, які прагнуть вивчати калинову, мають можливість читати нею священну книгу ісламу. Усе завдяки молодому викладачеві Національного університету «Острозька академія» Михайлові Якубовичу, який уперше здійснив повний переклад Корану українською мовою. Як повідомляє радіо «Свобода», текст цього перекладу схвалили на найвищому рівні — у комісії Центру імені Короля Фагда з друку Преславного Сувою у місті Медина в Саудівській Аравії.

Рубатимуть далі

Рубатимуть далі

В. о. харківського міського голови Геннадій Кернес погодився на проведення громадських слухань із приводу подальшої долі зелених насаджень міста саме у розпал боротьби городян за життя парку Горького. Але минулої суботи стало зрозуміло, що методи спілкування владних представників Партії регіонів із власною громадою не змінюються під тиском жодних обставин, а мораторій на вирубку дерев навряд чи оголосять. «Якщо цю вакханалію не зупинити, — сказав у підсумку один з ініціаторів проведення громадських слухань Марк Зобов, — через два–три роки Лісопарк та парк Горького зникнуть».

Мить життя

Мить життя

Близько 9–ї години ранку минулої неділі літак «Ембраєр–145» із 36 пасажирами (з них — троє дітей) та п’ятьма членами екіпажу на борту вилетів з аеропорту Сімферополя до Калінінграда. Коли лайнер пролітав над територією Запорізької області, у нього несподівано відмовив один із двох двигунів. Ситуація вимагала термінової посадки, яку пілоти вирішили здійснити в аеропорту Дніпропетровська.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Європеїзація Європейської

Європеїзація Європейської

Кільце посеред столичної Європейської площі, яке гнітить перехожих засохлою травою і рекламними щитами, планують до кінця року прикрасити по–європейськи. Київрада замовила в директора французького ливарного дому «Вальзуані», президента Фонду Гала і Далі, відомого скульптора Леонарда Бенатова пару позолочених танцюристів, вилитих ливарем за мотивами відомої українсько–французької авангардистки Олександри Екстер. З української сторони проектом опікується заступник голови Київської міськдержадміністрації, голова правління громадської організації «Асоціація флористів та садових центрів України» Ігор Добруцький. Він сподівався, що скульптури заввишки 8 м за мотивами Екстер постануть на Європейській площі вже до Дня Незалежності. Та Бенатов не звик працювати швидкими темпами, адже це — не робота на один день. Тож авангардних танцюристів, швидше за все, встановлять на початку наступного року.

Всі статті рубрики