«Через них наш Крим перетворюється на рядову область, якою керуватиме обладміністрація!»

17.06.2010
«Через них наш Крим перетворюється на рядову область, якою керуватиме обладміністрація!»

Василь Джарти проходить як хазяїн. (Фото з архіву «УМ».)

Учора Верховна Рада Криму на пленарному засіданні більшістю голосів — відповідно (67 та 69 із 90) задовольнила подання глави уряду АРК Василя Джарти щодо звільнення з посад свого заступника Юрія Корнілова та міністра освіти Валерія Лаврова. Ці кадрові рішення стали наслідком конфлікту інтересів «донецьких» та комуністів у коаліційному уряді автономії.

Напередодні вчорашньої сесії на апаратній урядовій нараді Василь Джарти виказав претензії до комуніста Корнілова. Той поцікавився, в чому саме вони полягають. «Ви знаєте відповідь на свої питання, — рішуче відреагував ставленик «донецьких». — Якщо ви самі не зробите висновків, я буду зобов’язаний звільнити вас за статтею!»

Трохи пізніше пан Джарти пояснив, чому йому не по дорозі з кримськими комуністами, які віддавна залишаються потужною силою у виконавчій владі півострова. Тепер їхня фракція у парламенті Криму не належить до коаліції (нагадаємо, нещодавно більшість у ВР АРК створили блоки «За Януковича!», Куніцина й Вітренко, а також фракції й групи «Союз», «Солідарність» та «Руська єдність», а не увійшли до коаліції Компартія, БЮТ і «Курултай–Рух»). Відтак, робить висновок головний «регіонал» Криму, комуністи не схотіли підставити плече задля реалізації президентської програми «Україна для людей» та спровокували конфронтацію (і справді, керівник ревкому КПУ Леонід Грач одразу назвав новостворену коаліцію нелегітимною).

«Верховна Рада стає «передбанником» Ради міністрів. Автономія може втратити повноваження і перетворитись на рядову область, якою керуватиме не парламент Криму, а облдержадміністрація», — слізно прокоментував підсумки вчорашньої сесії керівник депутатської фракції КПУ В’ячеслав Захаров.

На день раніше на прес–конференції він був значно сміливішим і погрожував натомість відправити у відставку самого Василя Джарти. «Я дав слово, що я виживу Джарти з Криму, і я це зроблю... Не буде тут Макіївки», — обіцяв кримський комуніст, маючи на увазі захоплення влади в АРК навіть не просто «донецькими», а вихідцями з міста Макіївки.

Але кримські комуністи виявилися в іншій ваговій категорії. Із «барського плеча» «червоні» задовольнилися збереженим кріслом міністра у справах сім’ї та молоді для комуністки Тетяни Єжової, яку пан Джарти попередньо теж готував до звільнення.

Нагадаємо, що ще раніше мусив добровільно піти у відставку комуністичний міністр житлово–комунального господарства Криму Володимир Баженов — після того як грізний Джарти влаштував йому прочухан за завищені тарифи на воду на курортах. Тоді однопартійці Баженова звинуватили донецьку команду у прихованій приватизації міських і районних водоканалів. І тепер «червоні» пояснюють продовження «зачистки» влади в автономії задоволенням бізнес–апетитів варягів із Донбасу.