Дякуємо, ідіть геть!

Дякуємо, ідіть геть!

Патовій ситуації в чеській політиці покладено край. Як уже повідомляла «УМ», на виборах до Нижньої палати парламенту більшість голосів отримали три правоцентристські партії, дві з яких є фактично новачками у великій політиці. Соціалісти, яким усі соціологічні служби ще кілька місяців тому пророкували переконливу перемогу, зазнали поразки. Незважаючи на те, що Чеська партія соціал–демократична (ЧССД) отримала найбільшу кількість голосів виборців — понад 22 відсотки, для формування уряду цього виявилося замало. Головний соціаліст Їржі Пароубек негайно оголосив про свою відставку з посади голови ЧССД, відмовився від подальшого спілкування із журналістами, а сама партія перебралася в опозицію разом із комуністами.

Новий уряд на дві третини складатиметься з нових облич. Поряд із традиційно сильним правим політичним гравцем — Громадянсько–демократичною партією (ОДС), яка набрала 20 відсотків і посіла друге місце, до коаліції увійдуть партії «ТОП 09» та «Справи громадські» («Вєці Вержейне», скорочено «ВВ») — вони вибороли, відповідно, 17 та 11 відсотків голосів. Якщо в заснованій минулого року колишнім «лідовцем», міністром фінансів Мірославом Калоусеком та екс–главою МЗС від «зелених» Карелом Шварценбергом ТОП 09 досить багато відомих особистостей, то «Справи громадські» — це переважно невідомі широкому загалу люди. Знаним є лише «обличчя» партії — її голова Радек Йон, у минулому — тележурналіст популярного комерційного телеканалу «Нова», який займався розслідуваннями. Хто керує цією силою насправді, залишається загадкою. Відомо, що це — багаті «товстосуми», зокрема остравський «вугільний барон» Зденек Бакала, деякі бізнесмени сектору безпеки та приватної охорони. Про те що у «ВВ» багато грошей, свідчила й інтенсивна та дорога рекламна кампанія партії.

«Тюльпановий» пазл

«Тюльпановий» пазл

Голландія готується до змін. Як уже повідомляла «УМ», у лютому попередня парламентсько–урядова коаліція розпалася через розбіжності щодо продовження місії голландських військ в Афганістані. На позачергових парламентських виборах, які відбулися в середу, партія влади зазнала розгромної поразки, тож наступний уряд формуватимуть інші сили.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики