Дякуємо, ідіть геть!

11.06.2010
Дякуємо, ідіть геть!

Новий уряд Чехії, до якого увійдуть переважно «свіжі сили», обіцяє запровадити посилений режим економії.

Патовій ситуації в чеській політиці покладено край. Як уже повідомляла «УМ», на виборах до Нижньої палати парламенту більшість голосів отримали три правоцентристські партії, дві з яких є фактично новачками у великій політиці. Соціалісти, яким усі соціологічні служби ще кілька місяців тому пророкували переконливу перемогу, зазнали поразки. Незважаючи на те, що Чеська партія соціал–демократична (ЧССД) отримала найбільшу кількість голосів виборців — понад 22 відсотки, для формування уряду цього виявилося замало. Головний соціаліст Їржі Пароубек негайно оголосив про свою відставку з посади голови ЧССД, відмовився від подальшого спілкування із журналістами, а сама партія перебралася в опозицію разом із комуністами.

Новий уряд на дві третини складатиметься з нових облич. Поряд із традиційно сильним правим політичним гравцем — Громадянсько–демократичною партією (ОДС), яка набрала 20 відсотків і посіла друге місце, до коаліції увійдуть партії «ТОП 09» та «Справи громадські» («Вєці Вержейне», скорочено «ВВ») — вони вибороли, відповідно, 17 та 11 відсотків голосів. Якщо в заснованій минулого року колишнім «лідовцем», міністром фінансів Мірославом Калоусеком та екс–главою МЗС від «зелених» Карелом Шварценбергом ТОП 09 досить багато відомих особистостей, то «Справи громадські» — це переважно невідомі широкому загалу люди. Знаним є лише «обличчя» партії — її голова Радек Йон, у минулому — тележурналіст популярного комерційного телеканалу «Нова», який займався розслідуваннями. Хто керує цією силою насправді, залишається загадкою. Відомо, що це — багаті «товстосуми», зокрема остравський «вугільний барон» Зденек Бакала, деякі бізнесмени сектору безпеки та приватної охорони. Про те що у «ВВ» багато грошей, свідчила й інтенсивна та дорога рекламна кампанія партії.

 

Продажні «тушки» не мають майбутнього

Нова більшість налічуватиме 118 місць із 200. Такої високої підтримки ще не мав жоден чеський уряд: усі вибори за останні 20 років закінчувалися мізерною перевагою одного табору над іншим. І для того, щоб ухвалити рішення навіть надзвичайної для історії держави ваги, комусь із «важковаговиків» досить було перекупити одного–двох депутатів. Саме так, за допомогою трьох «тушок», ліві скинули правоцентристський уряд Мірка Тополанка навесні 2009 року.

Результати нинішнього голосування свідчать, що чеським виборцям уже набридли постійні гравці політичної арени та безперервні взаємні образи лідерів двох найсильніших партій. І ЧССД, й ОДС суттєво — на 10—15 відсотків — розгубили своїх прихильників. А деякі партії з парламенту «вилетіли» взагалі. Найбільшої поразки зазнали «лідовці» — «християнські народні демократи» (скорочено КДУ–ЧСЛ), які засідали в парламенті 90 (!) років і дотепер мали 13 депутатів. На думку політологів, їх «поховала» незмінність облич і «продажність» («лідовці» не йшли в опозицію, а приєднувалися до переможців заради посад в уряді). Не подолали 5–процентний бар’єр і «зелені» — у цьому випадку вибор­ці висловили своє ставлення до регулярних внутрішніх сварок у й без того нечисленній (6 депутатів) фракції.

Цікаво, що у Чехії, яка на початку 90–х років була відома своєю антикомуністичною люстрацією, дотепер обирають до парламенту саме «червоних». Цього разу вони набрали понад 11 відсотків і матимуть у законодавчому органі 26 представників. Публічно з комуністами ніхто співпрацювати не наважується, але частіше за все вони укладають не дуже афішований «союзний договір» із соціалістами.

Попереду — економія

Минулої п’ятниці президент Чехії Вацлав Клаус доручив лідерові правоцентристів, потенційному прем’єрові Петру Нечасові обговорити коаліційну угоду та почати формування уряду, а про результат доповісти впродовж двох тижнів. Що чекає Чехію під владою правих? Передусім — суттєва економія, урізання соціальних виплат з метою скорочення державного боргу. А він чималий — понад 120 тисяч чеських крон (близько 46 тисяч гривень) на кожного громадянина, і постійно зростає. Переможці вже погодилися запровадити оплату за навчання у ВНЗ: максимально 20 тисяч крон (понад 7 тисяч грн.) на рік.

Лейтмотивом зовнішньої політики чеських правих, усупереч переконанням соціалістів та президента Клауса, буде подальша підтримка інтеграції країн ЄС. Підтримуватимуть чеські правоцентристи й спільну європейську політику щодо так званих «третіх країн», зокрема Росії. Адже Кремлю в питаннях енергоносіїв та безпеки набагато зручніше «домовлятися» із кожною із 25 країн окремо, вносячи розбрат серед членів Євросоюзу, ніж протистояти єдиній сильній позиції Брюсселя.

* * *

Десять років тому колишні лідери студентської «оксамитової революції» оголосили набридливим політикам, які уклали абсурдну право–ліву «широку коаліцію», акцію під промовистою назвою «Дякуємо, ідіть геть!» Тоді ініціатива закінчилась нічим, і ті самі обличчя й далі набридали в теленовинах. Лише під час останніх виборів самі чеські виборці «допомогли» старим політикам «відірватися від корита». Восени відбудуться мажоритарні вибори до сенату та місцевих рад. І не виключено, що «традиційні» політичні сили — права ОДС та ліва ЧССД — зазнають повторних втрат, а в політиці з’являтиметься все більше нових облич.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>