Гола й несмішна

20.02.2010

Сперечатися про порнографію в мистецтві все одно, що гадати, чи є життя на Марсі. Саме тому прогнозовано нічим закінчилося засідання Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, на суд якої було винесено світлину російського фотохудожника Сергія Браткова «Хортиця», що експонується в PinchukArtCentrе. Своє обурене звернення з вимогою вилучити полотно з виставки спрямувало комісії всеукраїнське об’єднання «Свобода». Йому передували й інші акції протесту.

Що ж так обурило українську громадськість? На світлині «Хортиця» Браткова зображена дівчина в українському одязі та віночку, яка лежить на березі Дніпра з розкинутими ногами. Під одягом у дівчини нема більше нічого, тож «те саме місце» можна роздивитися в деталях. Більше того, по ньому ще й... повзає муха.

«Ви уявіть собі, де б нині був Братков, якби у Москві виставив на огляд фото такої дівчини в кокошнику, — каже «УМ» керівник прес–служби ВО «Свобода» Юрій Сиротюк. — Окрім порнографічного характеру, ця робота ще й містить ознаки зневаги до українців. Виставка відкрита для всіх, туди школярів на екскурсії водять. Я, як батько, не хотів би, щоб мої діти бачили таке «мистецтво», а потім ще й асоціювали це зображення з Україною».

Якби це була просто дівчина, хай навіть у такому ракурсі, то світлина навряд чи здійняла б бучу. Але дівчина вбрана у вінок і вишиванку, тож суспільство сприйняло це як виклик. Першими протестували епатажні дівчата із жіночого руху «Фемен». Роздягнувшись до спіднього та начепивши вінки, дівулі повлягалися біля Браткової «Хортиці» з плакатами «Україна — не вагіна!» в руках. «Нам не до вподоби, коли нас принижують. А ця картина, та й виставка в цілому — принизлива для українок і України», — коментує «вагінарт» Браткова активістка руху Олександра Шевченко. За кілька днів дівчат із «Фемен» підтримали київські студенти, які прикріпили на фасаді галереї фанерні вивіски «Центр нікчемного мистецтва» та «Мистецький бордель». Бо полотно Браткова «прямолінійно і відкрито відображає точку зору художника щодо українських жінок — повії», відтак «примітивну гидоту з арт–центру» слід прибрати.

Водночас мистецтвознавці нічого такого в «Хортиці» не бачать. Це мистецтво, яке примушує думати, а не робити поспішні висновки. І ця «гола правда» не обов’язково має бути естетичною.

Сперечатися із митцями, які наполягають, що це — мистецтво і тільки, важко, тож комісія з моралі вирішила перекласти відповідальність на своїх колег — і делегували право розібратися з «Хортицею» Міністерству культури та Академії мистецтв.

«Ми не задоволені таким рішенням, — поділився з «УМ» представник «Свободи» Юрій Сиротюк. — Представники PinchukArtcentrе доводили, що це — високе мистецтво, що муха на лоні жінки щось там символізує... Це просто абсурд! А питання щодо образи національної честі та гідності комісія взагалі відмовилася розглядати, хоча ми на цьому наполягали! То ж ми й далі проводитимемо відповідні публічні акції».

 

ТОЧКА ЗОРУ

Павло Гудімов,
директор арт–центру «Я Галерея»:

— Якщо зробити невеличкий екскурс в історію, то можна згадати, що є така легендарна класична робота «Ворота світу», написана ще в ХІХ столітті. Там теж зображена жіноча вагіна. Знаючи трошки характер робіт Браткова — іронічність, то розуміємо, що це — така дуже тонка цитата, пов’язана з нашою ментальністю, й особливо пікантною є присутність мухи. Треба бути трішки освіченим у мистецтві і, дивлячись на пряму форму, — оголене тіло, слід бачити зміст. Власне, «Ворота світу» і є та цитата, яка дуже тонко зроблена Братковим у роботі «Хортиця». Братков успішний, думаючий художник, і я вважаю, що він не потребує цензури, як не потребує її мистецтво взагалі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>