Весна йде, труби рве...

20.02.2010

Суми: доба без води

Водопостачання у Сумах відімкнули позавчора о 16–й дня, хоча, за словами заступника міського голови Миколи Сотника, аварія на напорному колекторі сталася ще вранці. Відімкнувши прилеглі гілки, працівники КП «Міськводоканал» розраховували швидко впоратися з пролемою. Але ситуація виявилася надто серйозною — довелося залишити без води усе місто. Уже надвечір сумчани активно розкуповували воду в магазинах. Спочатку — у великих балонах, вранці ж розібрали й півторалітрові пляшки.

Тим часом аварійники працювали всю ніч. Луснула півторатонна чавунна засувка довжиною півтора метра. Працівники водоканалу ще раніше попереджали про такий ризик, але через постійне недофінансування можливості замінити небезпечну засувку не було. Мабуть, вона прослужила б і довше, адже витримала навіть найсильніші цьогорічні морози. Та городянам не пощастило: почалися різкі перепади температури, зсуви ґрунту, а чавун досить чутливий саме до температурних змін.

Ще вчора до ранку засувку замінили, але через проведення зварювальних робіт ремонт затягнувся. На той час, коли верстався цей номер «УМ», ліквідацію аварії обіцяли ось–ось завершити.

Херсон: далі може бути ще гірше

Понад 25 тисяч мешканців Херсона кілька годин сиділи без води через аварію на великому каналізаційному колекторі, що сталася через танення снігу. На місці події провалився ґрунт, а гнилі труби — просто перетворилися на тирсу.

За кількістю аварій, пов’язаних із каналізацією, Херсон уже давно час заносити до Книги рекордів України: місто перерите комунальниками вздовж та впоперек, мов на лінії фронту. Чергова аварія на магістральному водоводі району Житломістечко поставила на ноги всі аварійні служби міста. Прорвало зношений центральний трубо­провід діаметром 700 мм. «Завдяки» тому, що такі аварії на цій ділянці водогону траплялися й раніше, комунальники встигли розробити схему оперативного перемикання потоку стічних вод на інші каналізаційні колектори. Тому городяни не надто постраждали через цю НП.

Проте надалі схожі ситуації виникатимуть іще не раз, адже тридцять років поспіль міський колектор продовжує працювати в аварійному режимі. Міністерство економіки відмовило у виділенні коштів на вирішення проблеми. А міська влада шукати гроші не квапиться — мовляв, інших проблем вистачає.

«Зараз ми відкачуємо воду з місця провалу, захищаємо його від подальшого підтоплення, локалізуємо аварію, — розповів «УМ» головний інженер КП «Виробниче управління водопровідно–каналізаційного господарства Херсона» Михайло Чемерис. — Це ненормально, коли обласний центр не може знайти кошти для вирішення елементарних потреб городян. Свого часу ремонтні роботи планували зробити за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку. Проте через політичну нестабільність у країні договір про це так і не було підписано...»

Херсонський водопровід здали в експлуатацію 1886 року, тобто йому вже виповнилося 124 роки. А капітальний ремонт труб на центральних вулицях міста востаннє робили... 117 років тому. Усього ж місту належать 860 кілометрів водопровідних і 380 км водовідвідних мереж та комунікацій. За різними оцінками, від 70 до 85 відсотків труб потребують екстреної заміни.

Коли під час аварії розбирають водопровідну мережу, часто виявляється, що труб уже... немає, є тільки спресований ґрунт навколо. Сьогодні вода у місті подається суворо за графіком: лише шість годин на добу.

Ремонт колектора, на якому сталася аварія, обіцяють завершити до 24 лютого.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>