Сніг на голову

13.02.2010
Сніг на голову

Зупиняється транспорт, автошляхи заблоковані, сотні населених пунктів залишилися без світла, під вагою снігу вже провалюються дахи житлових будинків. На боротьбу з наслідками складної метеорологічної ситуації кинуто чималі людські і матеріальні ресурси, але роботи ведуться із перемінним успіхом. Водночас сподіватися на значне поліпшення ситуації, здається, можна буде лише з приходом весни — останні прогнози синоптиків зовсім не радують.

 

Негода атакує

Унаслідок несприятливих погодних умов найпотужнішого удару передбачувано зазнав транспорт. Через сильні опади снігу на дорогах майже по всій території України ускладнений проїзд, повідомляє прес–служба Міністерства надзвичайних ситуацій. Відмінено десятки автобусних рейсів, транспортні засоби звільняють за допомогою важкої техніки, у місцях заторів облаштовують пункти обігріву. Зокрема на Львівщині вчора перекрили проїзд на автодорозі Броди — Тернопіль, у Рівненській області — на трасі Кролевець — Конотоп — Ромни — Пирятин, у Дніпропетровській області — на автодорозі Кіровоград — Кривий Ріг — Запоріжжя. А на Кіровоградщині ліквідували автомобільний затор довжиною до 10 кілометрів. Із місця події евакуювали 45 осіб.

Ведеться розчищення доріг, але в деяких випадках не витримує навіть потужна техніка. Приміром, у Підгаєцькому районі Тернопілля черговий караул районного відділення змушений був витягати з кювету грейдер, водій якого в процесі розчищення дороги не розрахував сили. На Львівщині рятувальники МНС дістаються до заблокованих автомобілів на лижах.

Дістало всіх

За даними Мін­транс­зв’язку, вчора у зв’язку з погіршенням погодних умов було закрито аеропорт у Рівному. У міжнародному аеропорту «Бориспіль» 12 лютого затримали 13 міжнародних рейсів і скасували два рейси з Парижа. Сильні вітри, що «розгулялися» на Чорному і Азовському морях, спровокували рух крижаних полів — порти працюють із обмеженнями. Через намерзання льоду на контактних лініях залізниці учора було затримано (на 1,5—5 годин) загалом 13 поїздів.

Сильні пориви вітру призвели до пошкодження ліній електропередач — у 10 областях України залишились без світла 234 населені пункти. Внаслідок негоди стаються і менш передбачувані НП. Приміром, на Сумщині, у місті Шостка, під вагою снігу зруйнувалася покрівля чотириповерхового житлового будинку. Обвалилися дерев’яні конструкції покрівлі на площі 100 квадратних метрів та пошкоджено системи опалення (загальна площа покрівлі будинку 648 квадратних метрів). При цьому відселення мешканців аварійного будинку не проводилося.

Уночі — мороз, вдень — дощі

На вихідних Україну очікують складні погодні умови із сильними опадами й вітром, попереджає Укргідрометцентр. Місцями заметіль, на дорогах ожеледиця, налипання мокрого снігу. Середня температура повітря становитиме –5/0° уночі і –3/+2° — удень. У південних і східних регіонах очікуються пориви вітру до 30 метрів за секунду, на Херсонщині швидкість вітру сягне 35 метрів за секунду. Еменесники оголосили штормове попередження. Крім того, вони застерігають про можливе сходження лавин у Карпатах — туристам і мешканцям регіону радять уникати походів у гори.