Усе «таємне» стало явним

09.02.2010

Якщо хтось захоче влаштувати конкурс серед областей на найбільш абсурдну виборчу кампанію, переможця можна назвати вже зараз. Це — Луганщина. Достатньо сказати, що 7 лютого тут було «заміновано» аж десять виборчих дільниць: чотири — в райцентрі Лутугине і шість — у Лисичанську.

В обласному штабі Януковича округлюють очі: «Навіщо нам це потрібно, якщо нам і без того обіцяна тотальна перевага в симпатіях виборців?! Це все робота «тимошенківців»!» Керівник БЮТівського штабу «Донбас» Наталія Королевська, у свою чергу, відповідає, що телефонне «мінування» відбулося саме на тих дільницях, де «регіоналам» не вдалося ні підкупити, ні залякати членів виборчкомів від Юлії Тимошенко. Мовляв, її опоненти бояться, що результат на цих дільницях суттєво відрізнятиметься від тих, де підкупи пройшли вдало.

Хоча є й третя версія. Весь тиждень напередодні голосування шалену медіа–активність демонстрував начштабу Януковича, екс–голова Луганської облдержадміністрації часів Кучми Олександр Єфремов. Він або збирав прес–конференції (на які неможливо було потрапити журналістам, чия лояльність до ПР викликала сумніви), або робив «одиночні» заяви–вибухи. Основним змістом єфремовських «месиджів» було викриття чергового підступного плану Королевської.

Скажімо, Єфремов помітив «присмеркового» вигляду голомозих молодиків «у довгих пальтах», котрі «на машинах з донецькими номерами» вештаються по офісах луганських підприємців і лякають тим, що після виборів відберуть бізнес. У нападі екзальтації нардеп договорився до того, що начальник ГУ МВС у Луганській області начебто дав наказ підлеглим «відібрати від 10 до 100 чоловік — агентура, довірені особи, позаштатні працівники. Вони мають 7 лютого заявляти про буцімто факти купівлі їхніх голосів представниками Партії регіонів». Викликала захоплення оперативна обізнаність «регіонала»: він точно знав, що, наприклад, у Стаханові таких «агентів» має бути 70, в Луганську — 100, а в Сіверськодонецьку — 78. Оце точність!

Не відставала від свого шефа й прес–служба луганського обласного осередку ПР, що «пекла» заяви, як млинці на Масляну. В суботу «розвідники» єфремовського штабу виявили аж 150 бойовиків, які переховувалися на підприємстві родини Королевської. «Одночасно з цим у штаби Тимошенко на Луганщині завезені старі комп’ютери і старі меблі. Мета провокації очевидна: в ніч на 7 лютого і в день голосування Королевська має намір інсценувати «напади активістів від ПР на штаби БЮТ і їхні погроми. Начальник Управління МВС у Луганській області Гуславський дав команду працівникам міліції не протидіяти нападникам, а у випадку їх затримання — представляти нападників як активістів Партії регіонів».

Мабуть, найбільш неадекватним було повідомлення про плани вугільних «генералів» «Ровенькиантрацит», «Свердловськантрацит» та «Луганськвугілля» не пустити своїх гірників голосувати, притримавши їх… під землею. Мало того, вдень 7–го числа деякі ЗМІ з посиланням на обласний штаб Януковича повідомили цю відверту дурню. Яку вигадати могла тільки людина, що навіть приблизно собі не уявляє особливості роботи вугільного підприємства.

Кореспондент «УМ» десь близько 17–ї години зателефонував до Ровеньок. З’ясувалося, що після чергової зміни по цілому об’єднанню у кілька тисяч працюючих на–гора не виїхало близько сорока осіб. Причому не тому, що хтось намагався їм перешкодити. Ситуація для підприємств, що працюють у незвичайних умовах глибинного підземелля, буденна. Адже це — не завод, і якщо виникають якісь ускладнення, шахтарі самі не підуть, поки не ліквідують потенційну небезпеку.

У день голосування про «королевських бойовиків» і про участь у цій провокації міліціонерів говорив сам голова центрального штабу Януковича Микола Азаров на сайті ПР. Йому не без гумору відповів відділ зв’язків із громадськістю ГУ МВС Луганщини: «Дана заява викликає занепокоєння у правоохоронних органів, оскільки всі заяви представників Партії регіонів про можливі порушення, що начебто готуються їхніми опонентами, дивним чином стають реальністю. Вважаємо за необхідне попередити представників даної політичної сили про те, що співробітники Луганської міліції не дадуть можливості здійснити задумане і втягнути правоохоронців у політичні ігри».

Учора зранку речник обласної міліції Тетяна Погукай повідомила, що великих провокацій пощастило уникнути. Щоправда, коли автобус із членами однієї з дільничних комісій уже віз протоколи до ОВК, його «підрізала» іномарка. Від зіткнення пошкодження середньої тяжкості (перелом ребер, забиття голови) отримали секретар ДВК і міліціонер, який супроводжував бюлетені. Однак навряд чи це було спеціально влаштованою провокацією: «нападник» залишив на місці ДТП задній бампер і номер. За номером його і знайшли через десять хвилин. «Провокатор» був у неосудному стані — очевидно, вже відсвяткував перемогу свого кумира.

Цікаво, що при цьому Луганщина фігурувала серед тих небагатьох областей, де вчора суттєво притримували оголошення попередніх підсумків виборів. А без 10% порахованих голосів Янукович вигравав зі співвідношенням 89:8.

  • Шість разів відміряли — результат той самий

    Під час другого туру виборів проводилося одразу шість екзит–полів. Така кількість — це певний перегин демократії. Та все ж варто підкреслити як позитив той факт, що всі без винятку опитування показали приблизно однаковий результат: по–перше, вони демонструють перемогу Віктора Януковича, по–друге, різниця між показниками кандидатів, за даними різних контор, не перевищує 1,5%. «Це велика точність», — зазначила в коментарі «УМ» науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. >>

  • Україна, що дивує

    Учасники президентських виборів в Україні повинні визнати результати виборів. Про це заявили представники місії спостерігачів Парламентської асамблеї Ради Європи та Парламентської асамблеї НАТО. «Обидва кандидати повинні погодитися, що ці вибори були демократичними. Україна заслуговує на оплески», — сказав глава місії ПАРЄ Матіаш Йорші на прес–конференції. Йорші вважає, що вибори свідчать про перемогу Помаранчевої революції. >>

  • Вона «зриває» вибори, вони голосують

    Недовго тішилися донецькі керівні «регіонали» після того, як нарешті вдалося «відшити» грузинських спостерігачів. Бо не встигли вони, горопахи, передихнути, а тут нова халепа. Тепер уже не з кавказьким акцентом, а з галицьким. Адже опоненти з БЮТ вийшли з ініціативою про реєстрацію членами виборчих комісій мешканців Західної України. Цей хід та інші передвиборчі маневри «біло–сердешних» представники владної в області Партії регіонів розцінили по–своєму — «робиться все для того, аби зірвати голосування». >>

  • Одна смерть і букет антипатій Януковичу

    Івано–Франківщина, де керівник Партії Регіонів п’ять років тому набув скандальної популярності через «яєчний теракт», і цього разу піднесла йому неприємний сюрприз, встановивши національний рекорд антипатії до лідера другого туру президентських виборів. За попередніми даними, Віктора Януковича підтримало лише 7% прикарпатців (найменше — в Тисменицькому, Богородчанському та Калуському районах). Водночас за «сердечну» Юлю, котра в протистоянні з русофілом Януковичем у місцевих жителів переважно асоціювалася із захисницею національних інтересів, проголосувало 89% виборців краю — це найвищий показник довіри з–поміж усіх регіонів держави. >>

  • Вікторія Віктора Я.

    Перше, що впадало в око у прес–центрі (чи то пак альтернативному штабі) Віктора Януковича недільного вечора, — це впевненість. Майже зухвала впевненість у перемозі. В готелі «Інтерконтиненталь», на вході у прес–зал, стояла рамка металошукача. У такий спосіб охорона хотіла посилити безпеку Януковича — наразі «звичайного» народного депутата, який через кілька тижнів, не виключено, суттєво просунеться в кар’єрі. Після першого туру виборів «рамки» не було... >>

  • Похибка і її межа

    «Пропало всьо» — ця знакова фраза з відеозвернення Юлії Тимошенко хоч і не лунала в її прес–штабі під час виборчої ночі, проте була написана на багатьох обличчях. Передусім — журналістських. Адже розбалувані попередніми заходами БЮТ у готелі «Хайятт» — під час першого туру нинішніх виборів і парламентських перегонів 2007 року — акули пера й мікрофона потайки плекали надію не лише наїстися, а й, залежно від політичних симпатій, залити горе/відзначити перемогу. Але вишукані наїдки й ріки вина, якими БЮТ раніше щедро балував журналістів і гостей, цього разу таки «пропали»: на зміну стравам у стилі «хайяттівського» ресторану прийшли скромні бутерброди, виставлені в окремій кімнаті для преси, а алкоголю й зовсім не було. «Шампанське відкривати рано, а споювати журналістів так, як минулого разу, коли вони до початку прес–конференцій уже на ногах не трималися, ми більше не збираємося», — пояснювали заклопотані працівники штабу. >>