Україна—Індія бхай–бхай

Україна—Індія бхай–бхай

«Україна для мене — як стигле яблуко, налите соком, але торкнися його — і воно розвалиться від перезрілості», — сказав на прес–конференції напередодні відкриття своєї персональної виставки в PinchukArtCentre всесвітньо відомий фотограф Сергій Братков. 50–річний художник народився в Харкові, але став відомим після переїзду в Москву в 2000 році, відтак його проект «Україна», зроблений спеціально для цієї ретроспективи, — це погляд збоку, як не крути, — з Москви, тверезий, реальний, іронічний. Образливий — для людей, які, шукаючи свою національну ідентичність, з останніх сил концентруються на позитиві.

Краще шістдесят по разу...

Краще шістдесят по разу...

11 лютого у столиці Німеччини відкриється черговий кінофестиваль, який, нагадаю, входить до числа найпрестижніших, поруч Канн і Венеції, світових кінофорумів. Фестиваль ювілейний, уже 60–й... Перший відбувся в середині минулого століття, у червні 1950–го року, у тоді ще Західному Берліні.

«Аватар»: апологія природи, тріумф технології

«Аватар»: апологія природи, тріумф технології

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

У 1997 році Джеймс Кемерон зняв «Титаніка», який став найприбутковішим фільмом усіх часів, зібравши в прокаті 1,8 мільярда доларів. Після шаленого успіху режисер зник і не знімав цілих 12 років. І от 17 грудня 2009 року ми стали свідками феєричного повернення Кемерона зі стрічкою «Аватар», яка стала справжньою медійною бомбою. Навіть Ватикан вирішив висловитися з цього приводу і засудив фільм. Американці звинувачують Кемерона в антиамериканській політиці, а китайці взагалі знімають із прокату, замінивши його екранізованою біографією Конфуція. Що ж стало причиною неймовірної популярності фільму?

Великий куш

Великий куш

Джордж Лукас і Пітер Джексон уже заявили, що переженуть свої фільми — «Зоряні війни» і «Володаря перснів» відповідно — у тривимірне зображення. Очевидно, що популярність 3Dкіно надихне багатьох продюсерів та режисерів. Бачачи шалену популярність нової технології, представники українського кінобізнесу також пророкують їй велике майбутнє. «Кількість кінотеатрів у Європі, Америці й Азії, що переходять на «цифру», росте в астрономічній прогресії. Ще півтора року тому вони вимірювалися десятками, а зараз — тисячами. Безперечно, це тенденція, яка й надалі набиратиме обертів», — каже Олександр Ткаченко, співвласник київського кінотеатру «Оскар» і мережі кінотеатрів «Лінія кіно».

Кемерон і сині чоловічки

Кемерон і сині чоловічки

Джеймса Кемерона давно цікавили можливості стереоскопічного кіно. Відклавши у 1995 році зйомки «Аватара» до кращих часів, він зосередився на документалістиці й винайшов камеру, що дозволяє фільмувати у тривимірному форматі. Оскароносний Кемерон — дуже скрупульозна людина. Недарма його прізвисько — Залізний Джим.

Так собі, добре, супер

Так собі, добре, супер

Незважаючи на популярність фантастичного фільму, знайти вітчизняних режисерів (як із молодої, так і старої гвардії), які дивилися його, виявилося не так уже й просто. Тим, хто в темі, «УМ» поставила наступні запитання:

1. Вам сподобався (не сподобався) фільм? Чим?

2. На Вашу думку, українських режисерів може зацікавити жанр фантастики?

3. Чи взялися б Ви за такий проект, якби Вам запропонували?

Екшн по–науковому

Екшн по–науковому

Військового історика Ярослава Тинченка добре знають читачі різних газет та журналів, де він регулярно публікує інтригуючі розвідки про маловідомі факти вітчизняної минувшини. Знають і цінують його за сміливий та розкутий стиль письма, поєднаний із суворою дисципліною наукової реконструкції. Віднедавна він став постійним автором видавництва «Темпора», котре забезпечило історикові можливість поглибленого вивчення окремих періодів, замовляючи написання відповідних книжок. Першим вийшов біографічний довідник «Офіцерський корпус армії Української Народної Республіки (1917—1921)» — й одразу став лавреатом «Книжки року’2007». Тепер ось у Коротких списках фігурує друге «темпорівське» дослідження Я. Тинченка: «Українські збройні сили: березень 1917 р. — листопад 1918 р. (організація, чисельність, бойові дії)».

Всі статті рубрики