Так собі, добре, супер

23.01.2010

Незважаючи на популярність фантастичного фільму, знайти вітчизняних режисерів (як із молодої, так і старої гвардії), які дивилися його, виявилося не так уже й просто. Тим, хто в темі, «УМ» поставила наступні запитання:

1. Вам сподобався (не сподобався) фільм? Чим?

2. На Вашу думку, українських режисерів може зацікавити жанр фантастики?

3. Чи взялися б Ви за такий проект, якби Вам запропонували?

 

Володимир Тихий, режисер фільмів «Мийники автомобілів», «Ґудзик», продюсер проекту короткометражок «Мудаки. Арабески»:

1. Я був дещо розчарований. Як шанувальник творчості режисера, більше ціную «Титанік», а весь ажіотаж навколо «Аватара», на мою думку, це — грамотна рекламна політика. Так, це етапний фільм у технологічному плані. Але сказати, що з художньої точки зору він розкриває нові плани в кінематографі, — не можна. Як на мене, дуже пласкі й однозначні персонажі. У тому ж «Термінаторі» всюди була присутня іронія: сам Термінатор був і страшний, і комічний. На жаль, у цьому фільмі немає таких персонажів.

2. Звичайно! Але Голлівуд ішов до цього щонайменше сто років. А людство — взагалі все своє життя.

3. Думаю, що взявся б. Мені взагалі цікаво було би зняти фантастичний фільм.

 

Роман Балаян, режисер картин «Польоти у сні та наяву», «Ніч світла», «Райські птахи» тощо:

1. Я в кінотеатри не ходжу. Хіба коли друзі приїздять — то на їхні прем’єри. Думаю, дві з половиною години, проведені в кінозалі, можна провести не менше цікаво в іншому місці. Будь­яка погана вистава краща за будьякий поганий фільм.

Звісно, треба було би ходити, вчитися новому, але пізнувато. Я вже не навчуся.

 

Володимир Лерт, режисер фантастичного фільму «Відторгнення»:

1. Мені сподобався фільм. Історія досить зрозуміла, правдива й актуальна як на сьогодні. Наскільки я зрозумів, це стара­добра історія про поганих американців, які мучать хороших індіанців. Але Джеймс Кемерон видатний режисер — він детально підходить до того, що робить. Йому вдалося відтворити навколишній світ — квіточки, метелики — настільки продумано! У цьому унікальність фільму — він створив цілий світ.

2. Чесно кажучи, не знаю. Швидше українець зміг зробити би це в Голлівуді, інтернаціональній фабриці. А в Україні здійснити такий проект неможливо, бо це дуже великі гроші. Хоча як креатив — напевно, можливо, чому ні?

3. Мені було би трошки страшнувато. Але сто відсотків — я би погодився.