Великий куш

23.01.2010
Великий куш

Прем’єру «Аватара» відклали на півроку, щоб кінотеатри укомплектували 3D-проекторами. Гряде нова ера кіно.

Джордж Лукас і Пітер Джексон уже заявили, що переженуть свої фільми — «Зоряні війни» і «Володаря перснів» відповідно — у тривимірне зображення. Очевидно, що популярність 3Dкіно надихне багатьох продюсерів та режисерів. Бачачи шалену популярність нової технології, представники українського кінобізнесу також пророкують їй велике майбутнє. «Кількість кінотеатрів у Європі, Америці й Азії, що переходять на «цифру», росте в астрономічній прогресії. Ще півтора року тому вони вимірювалися десятками, а зараз — тисячами. Безперечно, це тенденція, яка й надалі набиратиме обертів», — каже Олександр Ткаченко, співвласник київського кінотеатру «Оскар» і мережі кінотеатрів «Лінія кіно».

Хоча в Україні зараз недостатньо кінозалів, які можуть задовольнити попит глядачів на 3Dперегляди (тривимірне кіно можна дивитися за допомогою складнішої системи IMAX 3D та простішої Digital 3D). Черги у столичний кінотеатр IMAX у розважально­торговельному центрі «Блокбастер» вимірюються тижнями, зали із системою Digital 3D заповнені практично вщерть. Глядачів не лякає навіть на порядок вища ціна за квитки на 3Dпокази — в середньому 5070 грн. «Касові збори таких фільмів більші за касові збори двовимірних фільмів», — коментує Ірина Зоря, генеральний директор мережі кінотеатрів «Лінія кіно». За даними «Лінії кіно», зараз в Україні нараховується 22 кінозали, пристосовані для перегляду 3Dфільмів, сім — у Києві. Для того щоб переобладнати звичайний зал у 3D, потрібен спеціальний цифровий кінопроектор, приставка 3D, сервер 3D і стереоокуляри. Вартість цього комплекту — 1,5—2 млн. грн. (180—250 тис. дол.). «Для кінотеатрів це досить великі суми», — зауважує Богдан Батрух, керівник мережі кінотеатрів «Кінопалац» і дистриб’юторської компанії B&H. Проте не сумнівається, що кількість залів зростатиме.

Чи можна говорити про те, що нова технологія витіснить із великих екранів двовимірні фільми, як свого часу сталося із витісненням чорно­білого кіно кольоровим? Фахівці майже не сумніваються в цьому. «Думаю, що з часом — так, — розмірковує Богдан Батрух. — Так само, як плівка 35 мм буде виходити з обігу. Але це не відбудеться завтра».

Тривимірними стануть екшнфільми: фантастика, фентезі, пригодницькі картини і навіть комедії — як показує досвід анімаційного фільму «Мінлива хмарність, часом фрикадельки». Двовимірними залишаться мелодрами й арт­хаузне кіно. Проте зробити тривимірну картину не так уже й просто, запевняє Олександр Кучеров, керівник київської постпродакшн студії CG.ua. «Це копітка технологія, що потребує великої точності. Джеймс Кемерон досяг у цьому вершин, чим пояснюється успіх «Аватара». А от прокат 3D «Беовульфа» провалився», — пояснює Олександр Кучеров.

Дійсно, переглядаючи «Аватар», глядач повністю віддається ідеально створеному віртуальному світу. Літаючи разом із На’ві на банші (тварині, що нагадує дракона) над горами й водоспадами Пандори, ловиш себе на думці, що відтепер готовий ходити тільки на 3Dфільми. Проте, знімаючи окуляри, розумієш, що спецефекти майже витісняють оригінальний сюжет: головне у тривимірному кіно — розважити глядача.

Наразі спостерігається й інша тенденція — обережне ставлення до нової технології. Як пишуть деякі ЗМІ, після перегляду фільмів у 3Dформаті глядачі ніби скаржаться на погіршення фізичного стану: головні болі, біль в очах — і навіть на нудоту. А недавній інцидент із 42річним тайванцем, якому під час перегляду «Аватара» стало погано, а через 11 днів він помер від мозкової гематоми, взагалі може стати приводом для дискусії про шкідливість 3D.

 

ЦІКАВО

Бюджет «Аватара» — 200 млн. дол.

Бокс­офіс у світі — понад 1,6 млрд. дол. (на 19 січня), поки друге місце за зборами після «Титаніка», який заробив 1,8 млрд. дол.

Бокс­офіс в Україні — 44, 6 млн. грн. або понад 5, 5 млн. дол. (на 17 січня)

Дві нагороди «Золотий глобус» — як кращий драматичний фільм і за режисуру

Кращий фільм 2009 року у жанрі екшн — за версією Асоціації кінокритиків (Broadcast Film Critics Association)

У DVDверсії «Аватара» міститься сексуальна сцена між Джейком Саллі та Нейтірі, вирізана з кіноверсії.

Ларрі Флінт збирається зняти порнографічну пародію на «Аватар».