Символи у смужечку

31.12.2009
Символи у смужечку

Тигрюля (праворуч) та її подружка Жасмін. (Фото автора.)

Живим символом Нового 2010 року — білим тигром — в Україні сьогодні може похвалитися лише Ялтинський зоопарк «Казка». І хоча шестимісячна Тигрюля насправді ще зовсім дитина, на відсутність апетиту вона не страждає — в один «присіст» легко з’їдає половину добової норми м’яса дорослого хижака. Й доки смугаста «дівчинка» росте, власник «Казки» Олег Зубков уже готує їй нові «апартаменти» та підшуковує такого ж білого жениха.

 

Дівчинка з характером

Дорогою до вольєру з Тигрюлею та її ровесницею, уссурійською тигрицею Жасмін, Олег Зубков показує мені ще одне цьогорічне придбання — дорослого гепарда Марса. Спокійно зайшов до нього в клітку, щоб... поцілувати й попестити. «Не лячно — все ж хижа тварина?» — «У нас із ним встановився добрий контакт. Ви ж тільки послухайте, як муркоче». Дійсно, Марсик видавав приглушені звуки, схожі на «домашнє» котяче муркотіння.

А от із Жасмін Олег Зубков подібних ніжностей собі не дозволяє — мовляв, у такому «підлітковому» віці тварина може викинути «коника». Тим паче її стривожена напарниця Тигрюля при нашому наближенні взагалі сховалася у своїй кам’яній «хатинці». І скільки Зубков не кликав «Тигрюле, Тигрюле», вона навіть не визирнула. «Таке з нею інколи трапляється, вона у нас дівчинка з характером», — пояснив пан Олег і додав: «Я вас залишу, а ви тут походіть, почекайте, доки Тигрюля заспокоїться».

Така поведінка молодої тигриці зовсім не відповідає тому, що про свою смугасту «похресницю» написала на персональному сайті Юлія Тимошенко. Цитую: «... у неї трошки такий авторитарний характер — ганяє всіх по вольєру. Але тому вона відрізняється від усіх». Мені ж Тигрюля зовсім не здалася агресивною чи авторитарною. Якраз навпаки.

...Піднявся східцями вгору, до вольєра з дорослими «уссурійцями». Випещені красені (вага кожного близько 300 кілограмів. — Авт.) безупинно, мов на чатах, моталися туди–сюди, зовсім не звертаючи на мене уваги. Цієї ж реакції за хвилин п’ятнадцять я діждався й від капризної Тигрюлі. Вона навіть відважилася зблизька на невеличку фотосесію.

Окраса програми

Директор «Казки» не приховує: новому просторому обійстю білої тигриці площею декілька сот метрів (туди вона має переїхати відразу після новорічних свят. — Авт.) відведене центральне місце в експозиції. Причому вольєр облаштований так, що відвідувачі зможуть дивитись на Тигрюлю навіть зверху, з висоти п’ятиметрового балкона. Попервах компанію Тигрюлі складе все та ж Жасмін, а потім її замінить самець, якого ще мають привезти з Франції. Фінансово допомогти в цьому, за словами Зубкова, взявся відомий БЮТівець Олександр Фельдман.

Тигрюля, як відомо, теж не місцева — народилася в одному із зоопарків Швейцарії. Там її придбали (мінімум за 35—40 тисяч євро, як стверджують фахівці) і подарували Прем’єр–міністру Юлії Тимошенко наприкінці серпня, під час Дитячого пісенного фестивалю «Таврійські ігри», заможні симпатики. Вони, до речі, не були в цьому оригінальні: минулої осені аналогічний живий подарунок на свій день народження отримав російський колега Тимошенко Володимир Путін, який теж згодом передав тигреня, щоправда, уссурійське, на утримання до зоопарку.

У самого Олега Зубкова, котрий, нагадаю, з 1995 року із «зачуханого» зоокутка поблизу знаменитої «Галявини казок» виплекав цивілізований прихисток для диких тварин, улюбленцем і досі залишається уссурійський тигр Улар. Він фактично і започаткував весь тигровий рід у «Казці». «Я відчуваю цього звіра, — зізнається Олег Олексійович, — ми довіряємо один одному. Але з іншими я так не експериментую, бо ще хочу багато чого зробити в цьому житті», — сміється директор зоопарку.

У Крим на... сафарі

Утримання тигрів — справа досить витратна. Скажімо, щоденний раціон дорослого звіра складає 7—10 кг м’яса — яловичини, свинини, що, зрозуміло, сьогодні обходиться в копійчину. Окрім того, каже директор «Казки», щонайменше двічі на тиждень вони потребують ще й дичини — живого кролика, качки. Розмножуються в неволі тигри проблематично, а білі бенгальські — й поготів. Тільки до них «чіпляється» екзотична смертельна хвороба, яка так і називається — «тигрова». Її важко виявити на ранніх стадіях. Тим не менше від розведення великих кішок — тигрів і левів (останніх у нього аж 35) — пан Зубков не відмовляється, навіть бере участь у міжнародній програмі зі збереження уссурійських тигрів. Відтак щороку збільшує поголів’я тварин. На зло всім недругам, яких у нього теж вистачає. До речі, з одними з них нарешті завершився багаторічний конфлікт за місце, точніше, автостоянку перед зоопарком. Відтепер, певен директор, ніхто не буде підпалювати його автомашин і найголовніше — підло труїти беззахисних тварин, як це трапилося навесні.

Наразі своїм «смугастикам» та іншим рідкісним хижакам Зубков готує справжнє роздолля — філіал зоопарку в Білогірському районі. Для цього там відведено аж 35 га. Тож і тваринам, і самим відвідувачам буде де розгулятись. Планується, що за життям хижаків (частина з них уже туди переселена) можна буде спостерігати, як на сафарі, — з вікон спецавтомобілів. Зараз «казковий» філіал, якому, між іншим, немає аналогів в Україні, — це тільки будмайданчик. Але через два—три роки він має прийняти перших туристів, сподівається директор Ялтинського зоопарку.

 

ДОВІДКА «УМ»

Білі бенгальські тигри — надзвичайно красиві тварини, але в природі вони рідко виживають, як через те, що їм складніше маскуватися й полювати, так і через браконьєрів (шкура білого тигра за ціною може дорівнювати вартості хорошого авто). Тому зоопарк для них, як не дивно, — найкраще місце, щоб вижити. Рідкісний окрас у цих хижаків зумовлений нестачею меланіну — ферменту, який відповідає за колір шкіри. Найцікавіше, що при цьому страждає лише жовте забарвлення, чорні смуги залишаються (у рідкісних випадках тигр може бути зовсім білосніжним). Ще одна особлива прикмета цих тварин — блакитні очі.

Перші згадки про білих тигрів з’явилися в 1951 році, коли один із мисливців підібрав у знайденому ним лігві біле тигреня. Пізніше цього тигра схрестили з самицею звичайного окрасу, а пізніше він був схрещений з однією зі своїх білих дочок, у якої народилися двоє білих малюків. Як зазначає «Вікіпедія», всі білі тигри, що утримуються наразі в неволі, є нащадками саме цього хижака.

Білі тигри, як правило, більші за своїх рудих родичів. Одначе при цьому мають слабше здоров’я, вони часто хворіють на ниркову недостатність.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>