Як уб’ють, то поховайте...

13.10.2009

Поблизу робітничого селища Лідіївка, що на Донеччині, ще в 2003 році відкрили спеціальний цвинтар, до речі, єдиний в Україні, де відбуваються перепоховання військовополонених часів Другої світової війни. «Реалізуючи статті Міжнародної угоди про увіковічнення пам’яті жертв війни й політичних репресій між Україною та Німеччиною, влада Донецька виділила півтора гектара землі під кладовище для німецьких військовополонених та інтернованих, які були підняті з аварійних поховань», — розповідає секретар комісії у справах увіковічнення пам’яті жертв війни Анатолій Дермайнер.

Нещодавно на цьому цвинтарі протягом кількох тижнів перепоховали залишки 1043 німецьких, італійських і польських військовополонених солдатів і офіцерів. Їх привезли з Донецька та інших областей України. Після перепоховання католицький священик відслужив молебень. У громадянській панахиді взяли участь представники посольств Німеччини та Італії.

Шість років тому тут уже перепоховали останки більше як півтори тисячі жертв Другої світової. «Останки загиблих, які ми знайшли у Східній Україні торік та в 2004 році, тепер лежать тут. Поховано близько трьох тисяч наших співвітчизників. Це — військовополонені, які раніше були поховані в Бердянську, Дніпропетровську, інших місцевостях цього регіону», — зазначив представник німецького Союзу з догляду за військовими похованнями Ганс–Ульріх Шрадер.