«Махновщина» на «Таврії»

05.09.2009

«Швидка допомога» не встигала перевозити всіх поранених. Зараз 39 постраждалих (у тому числі два міліціонери) у важкому та у середньому стані перебувають у лікарнях, а ще 50 людей «відбулися» гематомами та струсом мозку. За словами начальника медичної частини Центральної лікарні Нової Каховки Анатолія Ковальова, вони не були готові прийняти стільки важко поранених людей: «Нам катастрофічно не вистачає лікарів та медикаментів, щоб допомогти усім, хто постраждав на цій «війні». Ми працюємо у надзвичайному режимі. Двом пораненим зробили важкі операції на головному мозку. Іншим надаємо медичну допомогу в належному обсязі. Доводиться викликати медиків із дому».

Прес–служба заводу «Таврія» розповсюдила заяву, згідно з якою за невдалим штурмом адмінбудівлі ВАТ Агропромислова фірма «Таврія» стоять бандити, найняті Першим національним виноробним холдингом (ПНВХ) та його власником Валерієм Шамотієм. Сторона–нападник заявила, що лише намагалася виконати рішення суду та змінити керівництво заводу. Нібито до підприємства під’їхав новий менеджмент з охороною й намагався пройти до заводу, але після того, як вони минули прохідну, з боку заводської території почали стріляти з дробовиків. Відтак їхній охороні не залишалося нічого іншого, як відстрілюватися.

Конфлікт між нині діючим керівництвом коньячного заводу та мажоритарними власниками, що вимагають зміни влади на заводі, тягнувся кілька місяців. Але останні події свідчать, що розборки між двома групами, які претендують на право власності заводу, вийшли за межі здорового глузду. Події у Новій Каховці більше нагадували військові дії. За словами очевидців, позавчора ввечері до воріт під’їхали кілька великих автобусів із київськими та рівненськими номерами. Із них повиходили «озброєні до зубів» хлопці у камуфляжі та масках. Окрім рушниць, вони мали при собі хімічні засоби боротьби та кастети. Бойовики з легкістю проникли на територію заводу та відкрили стрілянину на ураження: спочатку по охороні, а потім уже по тих людях, які вибігали назустріч. Далі робочі розбилися на дві групи: одні блокували доступ до заводу, створивши живий ланцюг, а інші підтягли до будівлі велику техніку — вантажні машини, трактори — та заблокували в’їзд на територію підприємства. На місці подій було лише кілька представників правоохоронних органів, які не наважилися чинити опір бойовикам.

Лише через годину під’їхала велика бригада міліціонерів та загін спеціального призначення «Беркут». Через деякий час правоохоронцям вдалося блокувати нападників, яких було приблизно 169 чоловік. Усіх їх затримано. Особи 116 із них встановлено. Співробітникам МВС уже вдалося з’ясувати, що більшість із хлопців, які брали участь у захопленні заводу, раніше вже «засвітилися» у подібних подіях в інших регіонах України. За інформацією міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, затримані не належать до якоїсь однієї охоронної структури й фактично є безробітними, яких спеціально найняли для штурму заводу. «Цих людей найняли, заплативши кожному по 50—100 доларів США», — повідомив на вчорашній прес–конференції Луценко. Міністр також відзначив, що відбулася спроба рейдерського захоплення заводу «Таврія». За фактом уже порушено кримінальну справу.

Як розповів «УМ» директор підприємства Олександр Сидоренко, не зважаючи ні на що завод працює. Хоча для цього керівництву довелося на деякий час відмовитися від власних кабінетів, оскільки ті розгромлені вщент. «Розбито всю техніку, побито меблі, двері. Загальна сума збитків перевищує 500 тисяч доларів, — каже Олександр Сидоренко.— До мене сьогодні приїжджали партнери з Білорусі, які на власні очі бачили все, що відбувалося. Телефонували наші клієнти з Росії, Англії, Італії — інформація про те, що відбулося у нас, миттєво поширилася по всьому світу. Це сором, що у нашій країні взагалі можливе таке».

За словами Олек­сандра Ми­колайовича, ще до штурму він неодноразово отримував погрози. Йому навіть довелося найняти охорону, написати заяву в Службу безпеки України та вивезти від гріха подалі свою сім’ю. Зараз СБУ перевіряє, звідки взялася зброя у тих, хто намагався захопити коньячний завод. «Це навіть не рейдерство, а чистої води «махновщина», — заявив журналістам керманич спецслужби Валентин Наливайченко. За словами Наливайченка, те, що відбулося в Новій Каховці, — найбільша рейдерська атака з часу атак на порти Одеси.

 

ДОВІДКА «УМ»

Агропромислова фірма «Таврія» — одне з найбільших виноградарсько–виноробних підприємств України з понад віковою історією. На сьогоднішній день АПФ «Таврія» займає лідируючу позицію серед виробників елітних колекційних та марочних коньяків в Україні. Частково продукція експортується до Росії, Білорусі та за кордон. Обсяг експорту — до 10% від загального обсягу продаж.

За 2008 рік лідером коньячного ринку України АПФ «Таврія» (ТМ «Таврія», ТМ «Георгієвський», TM ALeXX) було вироблено 6,66 млн. літрів ординарних, марочних та колекційних коньяків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>