Сам на сам з Іраком

Сам на сам з Іраком

Минулого тижня Ірак залишили останні військовослужбовці з австралійського та британського військових контингентів. З колишньої міжнародної коаліції у складі 300 тисяч військовослужбовців із 38 країн світу, яка утворилася шість років тому, тепер в Іраку залишився лише американський контингент чисельністю 130 тисяч. Сполученим Штатам належить самотужки завершити те, що вони, власне, і розпочали. Та, схоже, що й американський контингент до кінця 2011 року накиває п’ятами з країни, яку президент Джордж Буш таки позбавив диктатора Саддама Хусейна, але потім вона занурилася в суцільний хаос на межі громадянської війни.

«Вишка» для опозиції?

«Вишка» для опозиції?

Минулої суботи перед судом у Тегерані постала перша сотня осіб, звинувачених за участь в антиурядових маніфестаціях після президентських виборів 12 червня. Опозиційні виступи іранців, які підозрювали владу у фальшуванні результатів виборів, суд класифікує як «підривну діяльність». Наступного дня, у неділю, розпочався закритий процес революційного трибуналу, перед яким постали ще десятеро опозиціонерів. Серед підсудних — чимало відомих осіб із реформаторських кіл Ірану, повідомляє «Франс пресс» із посиланням на власні джерела в Тегерані. Обвинуваченим загрожує п’ять років ув’язнення, але, якщо їх визнають «ворогами Бога» («мохареб»), то це може означати й смертний вердикт, повідомляє іранська агенція «Фарс».

Мама Азія

Мама Азія

Колишній президент Філіппін, перша в Азії жінка–президент, Корасон Акіно померла минулої суботи у віці 76 років. Минулого року в Акіно діагностували рак товстої кишки, але жінка відмовилася від лікування, заявивши, що її доля в руках Бога. Місяць тому, у зв’язку з погіршанням стану здоров’я, її помістили до шпиталю. На Філіппінах, де цю жінку вшановують як матір нації, в усіх церквах молилися за її одужання. Незважаючи на важку хворобу, Корасон Акіно регулярно з’являлася на публіці та кожні вихідні відвідувала католицьку месу в костьолі. У зв’язку зі смертю політика–легенди, яка стала символом демократичних змін у своїй країні, на Філіппінах оголошено десятиденну національну жалобу. Державний похорон відбудеться завтра. Корасон Акіно спочине поруч зі своїм чоловіком у меморіальному парку Маніли.

Данець у Брюсселі

Данець у Брюсселі

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Північно–Атлантичний союз має нового Генерального секретаря. Першого серпня цю посаду обійняв на наступні п’ять років колишній прем’єр–міністр Данії Андерс Фог Расмуссен. Він є одним із найвідоміших європейських політиків, має репутацію майстра ведення переговорів. Расмуссен — прибічник більш тісних контактів зі США, його поважають у Вашингтоні. Він одним із перших підтримав Сполучені Штати в питанні війни в Іраку.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Гальма на старті

Гальма на старті

Президент Віктор Ющенко стурбований ситуацією, що склалася у банківській системі держави. У своєму листі до керівництва Національного банку України глава держави вимагає оперативніше реагувати на проблеми фінансового сектору. На думку Ющенка, несвоєчасне виконання банками своїх зобов’язань перед клієнтами перешкоджає належному функціонуванню банківської системи та стримує відновлення довіри до неї. «Наголошую, що довіра громадян до гривні є підґрунтям для подолання кризи та відновлення економічного зростання», — вважає Президент, відзначаючи, що головне — це стабільність національної валюти.

Це також гроші...

Це також гроші...

Принципова згода бабусі–Європи фінансувати проблеми вітчизняного «Нафтогазу», про що «УМ» уже писала, наприкінці минулого тижня отримала чіткі обриси. Міжнародний пул кредиторів («такі колективні зусилля є екстраординарними», — прокоментував подію президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу) поставновив, що красна ціна українським апетитам — щонайбільше 1,7 мільярда, хоча Кабмін просив 4,2 млрд. До речі, цю цифру вважають достатньою навіть вітчизняні експерти.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Навіщо Пукачу мотузка

Навіщо Пукачу мотузка

Учора вранці під час огляду камери, в якій під посиленою охороною спецпідрозділу «Альфа» перебуває колишній генерал Олексій Пукач, було виявлено півтораметрову мотузку. «Постає питання: як цей предмет міг потрапити туди і з якою метою? Адже довжини шнура вистачило б, щоб Пукач наклав на себе руки. Відтак можна говорити, що дехто свідомо підштовхує головного фігуранта у справі про вбивство журналіста Гонгадзе до самогубства», — розповіло «УМ» джерело, наближене до правоохоронних органів.

Всі статті рубрики