Навіщо Пукачу мотузка

04.08.2009
Навіщо Пукачу мотузка

Олексій Пукач: фігурант, який загрожує багатьом.

Учора вранці під час огляду камери, в якій під посиленою охороною спецпідрозділу «Альфа» перебуває колишній генерал Олексій Пукач, було виявлено півтораметрову мотузку. «Постає питання: як цей предмет міг потрапити туди і з якою метою? Адже довжини шнура вистачило б, щоб Пукач наклав на себе руки. Відтак можна говорити, що дехто свідомо підштовхує головного фігуранта у справі про вбивство журналіста Гонгадзе до самогубства», — розповіло «УМ» джерело, наближене до правоохоронних органів.

Силовики не змогли ані підтвердити, ані спростувати цієї інформації. «Олексій Пукач дійсно перебуває під цілодобовою охороною наших бійців зі спецпідрозділу «Альфа». Однак усе, що стосується розслідування справи, коментує винятково Генеральна прокуратура України», — пояснила «УМ» прес–секретар СБУ Марина Остапенко.

У Генпрокуратурі теж були небагатослівними, хоча факт виявлення стороннього предмета в камері Пукача і не спростували. «Охорону здійснюють співробітники СБУ, — підтвердив керівник прес–служби Генпрокуратури Юрій Бойченко. — Проте я не можу ані підтвердити, ані спростувати інформацію про знайдену в камері мотузку».

А напередодні стало відомо, що слідчі отримали черговий речовий доказ на місці вбивства Гонгадзе на Білоцерківщині. На місці, де кількома днями раніше слідчо–оперативна група виявила фрагменти черепа і зубів, що можуть належати колишньому редактору «Української правди», минулої п’ятниці знайдено ще й напівзогнилі гумові рукавички екс–генерала Пукача, в яких він міг обезголовити труп Гії, коли вирішив перепоховати тіло у Таращанському лісі. За словами речника ГПУ Бойченка, про ці рукавички на допитах згадував і сам Пукач. За повідомленням газети «Сєгодня», цей доказ уже долучено до кримінальної справи.

Серед іншого, експерти з’ясували, що знайдені останки черепа, щелеп та зубів були пошкоджені не ковшем екскаватора, як запевняли раніше, а плугом. При цьому поруч знайшли другий череп, але швидко з’ясувалося, що йдеться не про чергову жертву «орлів Кравченка», а про загиблого в роки Великої Вітчизняної війни, адже, за попередніми оцінками, в землі череп пролежав понад 60 років. Однак цю знахідку теж відправили на експертизу, щоб отримати точні дані.

Інших подробиць­ на Різницькій не повідомляють, традиційно посилаючись на таємницю слідства. Це не влаштовує адвоката Мирослави Гонгадзе Валентину Теличенко, яка має намір оскаржити в суді заборону Генпрокуратури на ознайомлення із процесуальними документами, що не мають грифа таємності.

 

ДО РЕЧІ

Інший фігурант справи Гонгадзе — екс–охоронець Кучми Микола Мельниченко — вірить у те, що покази Пукача врешті–решт приведуть слідство до замовників — Леоніда Кучми, Володимира Литвина та інших. Адже Пукач нібито доповідав про скоєний злочин особисто тодішньому міністру внутрішніх справ Юрію Кравченку 17 вересня 2000 року в резиденції «Залісся». За словами Мельниченка, на той момент у державній резиденції на полюванні перебували і Кучма, і Литвин, і цей факт можуть підтвердити окремі свідки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>