НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Хрест і язичницькі обереги

Хрест і язичницькі обереги

Розкопки Верхньосалтівського могильника продовжують радувати археологів. Після того як фахівці знайшли тут рідкісну монету, недавно в одному із середньовічних поховань знайшли тисячолітню шаблю, яку поклали до могили чоловіка і трирічного хлопчика. Поруч лежав не менш цікавий з історичної точки зору інвентар — бронзові язичницькі амулети і хрестик. Таке поєднання двох релігійних культур дозволяє вченим припустити, що християнство на території теперіш­ньої Слобожанщини, яку в сиву давнину топтали орди вільних кочівників, почало зароджуватися ще у період із VIII по X століття. За словами керівника експедиції, завідуючого відділом археології Харківського історичного музею Віктора Аксенова, християнські хрестики для Старосалтівського городища — досить рідкісна знахідка. За більш ніж сторічну історію розкопок цього унікального пам’ятника давнини їх знаходили лише чотири рази.

Убивчий «Дракон»

Убивчий «Дракон»

Стан ще двох засуджених цієї колонії, котрі перебували в реанімаційному відділенні Третьої міської лікарні Кременчука, на вчорашню обідню пору був тяжким, але стабільним. Там же під наглядом лікарів та охороною перебували і троє в’язнів, які стверджують, що лише «спробували» згаданої «гримучої суміші». Однак за життя останніх у медиків побоювань уже не виникало. Про це вчора власкору «УМ» повідомив перший заступник управління Державного департаменту з питань виконання покарань у Полтавській області Олександр Дем’яненко.

Уроки від чемпіонів

Уроки від чемпіонів

Сьогодні на «Дитячому пляжі» у київському Гідропарку чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова разом зі срібним призером Олімпійських ігор, президентом «Фонду підтримки молодіжного та олімпійського плавання» Денисом Силантьєвим урочисто відкриють «Клуб дитячого плавання». У новоствореному клубі просто на Дніпрі чемпіони разом з досвідченими тренерами даватимуть дітлахам безкоштовні уроки плавання. «Останнім часом в Україні значно зменшилась кількість дітей, які вміють плавати, — пояснюють спортсмени. — Це призводить до збільшення нещасних випадків, що трапляються на воді. Тож головна мета клубу — навчання дітей техніці плавання й правилам безпечного поводження на воді».

Коріння нації

Коріння нації

Ще недавно 350–річний каштан, який росте біля Троїцької церкви у Голосіївському районі міста Києва, був у загрозливому стані. Дерево, висотою 25 метрів та обхватом стовбура близько чотирьох метрів, сильно постраждало від туристів, які витоптали землю навколо нього і майже повністю оголили коріння. Крім того, у ньому було кілька великих дупел, а дві найбільші гілки міг повністю зламати буревій. Цей каштан, за легендою, колись посадив Петро Могила, а з 1994 року його взято під охорону державою та освячено настоятелем церкви.

2х2 = скандал

2х2 = скандал

Дипломатичний пінг–понг почався з–під килима. Українське Міністерство закордонних справ неофіційно попросило двох російських дипломатів, радника посольства РФ Володимира Лисенка та генерального консула Росії в Одесі Олександра Грачова, залишити територію України. Формальна підстава — в обох дипломатів добіг кінця термін перебування, насправді ж за цим стояло намагання позбутися особливо одіозних «посланців», слова і дії яких були часто відверто антиукраїнськими. У відповідь до МЗС Росії запросили українського посла в Москві Костянтина Грищенка і зажадали достроково завершити місію генконсула України в Санкт–Петербурзі та одного з радників посольства України в Москві. Обґрунтування — «недружні дії української влади щодо двох російських дипломатів». Оскільки до українських дипломатів, яких хочуть вислати, ніколи не було жодних претензій, реакція Москви виглядає як банальна помста.

Всі статті рубрики