Штраф для бацили

Штраф для бацили

В Україні продовжують перевіряти санаторії та дитячі табори. Перевірка розпочалася 8 липня, згідно з розпорядженням уряду, після того, як у санаторіях Закарпаття та Львівщини масово потруїлися діти. Уряд виділив на перевірку тиждень. Утім «рейд на бацилу» чомусь затягнувся.

Ефективність таких перевірок сьогодні ставиться під сумнів. Адже головною каральною санкцією для санаторіїв та будинків відпочинку, де виявляють суттєві порушення у приготуванні чи зберіганні продуктів харчування, є звичайний штраф, точніше «адміністративне стягнення».

Експерти кажуть — санепідеміологи занадто м’які щодо порушників. Самі ж перевіряльники стверджують, що просто не фіксують «суттєвих порушень». Хоча, як проаналізувала «УМ», уникнути серії отруєнь в окремих санаторіях цього літа вдалось лише завдяки вимушеним перевіркам санітарних лікарів.

Тротил від «Родіни»?

Тротил від «Родіни»?

Жертвою кривавої драми ледь не стала головний лікар одеського санаторію імені Горького Тетяна Малихіна. Вранці перед входом до свого помешкання вона запримітила підозрілий предмет, обмотаний ізоляційною стрічкою та дротом. «Після дзвінка в міліцію, — розповіла «УМ» пані Малихіна, — прибули міліцейські спеціалісти зі знешкодження вибухівки, які підтвердили: встановлений зловмисниками вибуховий пристрій, начинений тротилом, справді загрожував життю мешканців будинку».

«Табу» на чіпси

«Табу» на чіпси

На Буковині у шкільних їдальнях заборонили продавати продукти зі штучними барвниками й ароматизаторами. Таку постанову видав головний санітарний лікар Чернівецької області Олександр Світличний. Згідно з цим документом, у буковинських школах із 1 вересня накладено «табу» на сухарики, чіпси, молочно–шоколадні батончики, солоні горішки та деякі газовані напої. Зі шкільних буфетів має також зникнути натуральна кава.

Всі статті рубрики