Штраф для бацили

21.07.2009

В Україні продовжують перевіряти санаторії та дитячі табори. Перевірка розпочалася 8 липня, згідно з розпорядженням уряду, після того, як у санаторіях Закарпаття та Львівщини масово потруїлися діти. Уряд виділив на перевірку тиждень. Утім «рейд на бацилу» чомусь затягнувся.

Ефективність таких перевірок сьогодні ставиться під сумнів. Адже головною каральною санкцією для санаторіїв та будинків відпочинку, де виявляють суттєві порушення у приготуванні чи зберіганні продуктів харчування, є звичайний штраф, точніше «адміністративне стягнення».

Експерти кажуть — санепідеміологи занадто м’які щодо порушників. Самі ж перевіряльники стверджують, що просто не фіксують «суттєвих порушень». Хоча, як проаналізувала «УМ», уникнути серії отруєнь в окремих санаторіях цього літа вдалось лише завдяки вимушеним перевіркам санітарних лікарів.

 

Економія на безпеці

На Київщині за останню декаду здійснили близько шести виїздів для перевірки оздоровчих закладів. Як повідомив «УМ» заступник начальника управління у справах сім’ї та молоді Київської облдержадміністрації Володимир Лосєв, досі суттєвих порушень у роботі санаторіїв не побачили: «В одному закладі не було автономної протипожежної сигналізації, відповідної кількості вогнегасників. Звичайно, за такі порушення комісія не має права припиняти роботу закладу».

Як не дивно, але щодо приготування та зберігання продуктів харчування в санаторіях Київщини в найспекотніші літні дні жодних претензій не виникло. Хоча ще наприкінці червня співробітники ветеринарної міліції Київської області під час перевірок дитячих оздоровчих таборів у Києво–Святошинському районі з’ясували, що дітей годують... простроченим м’ясом і печінкою. Викликає подив те, що за таке нехлюйство керівництво таборів покарали лиш незначним штрафом. А батьки, звичайно, перелякалися.

На Івано–Франківщині теж тривають перевірки. Як розповів «УМ» начальник управління у справах сім’ї та молоді Ростислав Заремба, основні порушення стосуються пожежної безпеки: у закладах дерев’яні конструкції не обробляють вогнетривким розчином або ж економлять на системі автоматичного оповіщення про займання. За словами Ростислава Дмитровича, такі заходи безпеки коштують санаторіям недешево — від 30 до 40 тисяч гривень, тож цілком імовірно, що на протипожежній безпеці просто зекономили.

Зіпсовані йогурти зі смаком вишні

На Волині рейд зібрав перші «жнива» — тут порушення виявили у трьох дитячих закладах оздоровлення та відпочинку й одному санаторії–профілакторії. Як «УМ» повідомили в санітарно–епідеміологічній станції області, на туристичній оздоровчій базі відпочинку для дітей «Оберіг», що в селі Уховець, смажену рибу та компот готували без технологічних карт, порушувалось товарне сусідство в холодильному обладнанні. Окрім накладених штрафів, від роботи в «Оберезі» відсторонили чотирьох осіб — вони не пройшли медогляд. Тим часом в санаторії–профілакторії «Шахтар» у селі Павлівка вдалось уникнути ще одного масового отруєння: йогурти «вишня–мигдаль» зберігались при температурі 20 градусів (!!!) замість нормальних чотири–шість. Також одне з суттєвих порушень — використання прострочених продуктів. Так, у пришкільних таборах відпочинку Ратнівського району було знято з реалізації 8 кілограмів харчів.

Що найбільше вражає, за результатами перевірок волинські санепідеміологи наклали штрафів усього на суму... 400 гривень.

Кожен шостий — порушник

Запорізькі епідеміологи, схоже, взялися за справу найзатятіше: порушення виявили в кожному шостому (!) оздоровчому закладі області. Так, в оздоровчих центрах Приморського району не знайшлось документів про якість продуктів, а також було виявлено прострочене молоко і м’ясні продукти без спеціального маркування, а у Вольнянському районі не дотримувалися санітарних норм у харчоблоці. Загалом контроль завершився 42 штрафами.

А ось справу щодо бердянського табору «Мрія» передано прокуратурі: працівників СЕС не задовільнила технологія приготування їжі — відхилення за бактеорологічними показниками та калорійністю.

У Закарпатській області після масового отруєння школярів у санаторії «Перлина Карпат» перевірки мали б бути особливо жорсткими. Але останній рейд «фактів грубих порушень санітарного законодавства не виявив», — повідомив «УМ» в. о. головного санітарного лікаря Закарпатської області Василь Іваненко. Станом на 16 липня місцева СЕС вибірково перевірила 67 санітарно–курортних та оздоровчих закладів. Утім порушення виявили всього в 19 закладах, із них 14 — де перебували діти: працівники не проходили медогляд, порушували правила миття посуду, приготування їжі, були відсутні супровідні документи на продукти харчування.

Санепідеміологи наклали 27 штрафів, а це всього від 51 до 420 гривень. Виникає питання — чи такі символічні штрафи зупинять недбальство відповідальних осіб?

 

ПІСЛЯ ОТРУЄННЯ

«Перлину Карпат» закрили. «Конвалія» ще «цвіте»

Як «УМ» повідомила завідувач епідеміологічного відділу санепідемстанції у Закарпатській області Світлана Оберемко, санаторій не працює ще з 9 липня — у харчоблоці закладу знайшли сальмонелу і стафілокок. Тим часом порушено кримінальну справу за статтею «Службова недбалість». Директора санаторію на період розслідування усунуто від виконання службових обов’язків. Нагадаємо, 4 липня о 23:55 у Львові з пасажирського потяга №82 «Ужгород—Київ» до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні з попереднім діагнозом гострий гастроентероколіт було госпіталізовано 72 особи, в тому числі 65 київських дітей. Значно пізніше завдяки низці експертиз було встановлено, що діти отруїлися обідом у санаторії перед виїздом додому. Минулого тижня останніх постраждалих від «Перлини» було виписано зі шпиталю.

Тим часом 15 липня з інфекційних відділень Дрогобицької дитячої міської лікарні та Стебницької міської виписали всіх отруєних у санаторії «Конвалія». з 6 по 10 липня в лікарні з діагнозом гостра кишкова інфекція, гострий ентероколіт опинилося 35 осіб, з них 30 дітей. Згодом у частини хворих виявили дизентерійну паличку. Винні ті самі зіпсовані санаторні харчі. Поки що діяльність «Конвалії» призупинено — для перевірки. Як повідомила «УМ» завідувачка епідеміологічного відділення Львівської обласної СЕС Наталія Тімко, нині триває заключна дезінфекція приміщень та обстеження персоналу, і з наступного тижня «Конвалія», ймовірно, відновить роботу. n