Ласкаво просимо, «бідні» європейці

14.07.2009

Готуючись до Євро–2009 та Євро–2012, донецька влада розглядала кілька варіантів розташування зарубіжних гостей. Вивчали навіть можливість використання кімнат відпочинку на плаву — теплоходів у порту Маріуполя. Та найколоритнішою вважалася ідея про проживання уболівальників у тутешніх студентських гуртожитках. І злі язики відразу ж уточнювали, що це місце згодиться тільки для любителів екстремальних видів відпочинку. Бо, мовляв, чого–чого, а гострих вражень у занедбаних і позбавлених елементарних побутових зручностей «гуртягах» — хоч греблю гати. Та хоч би як там було, а саме один зі студентських гуртожитків уже підготували для уболівальників, які приїдуть на матчі юнацької першості Європи, що відбудуться в липні–серпні в Донецьку та Маріуполі.

Гуртожиток Донецького музичного училища чекає «новоселів» і навіть тимчасово перетворився на перший у місті «хостел». Тобто нині це публічний готель, який на короткий строк пропонує спальні місця без додаткових зручностей для «бідних європейців». Та навіть аби створити тут мінімальні зручності «без додаткових зручностей», у приміщенні вперше за останні 30 років провели капітальний ремонт і закупили нові меблі та обладнання. І студенти музучилища тепер із нетерпінням чекають того часу, коли після закордонних постояльців і самі зможуть мешкати тут в умовах відносного комфорту. До послуг гостей–уболівальників — 80 двомісних кімнат, де є ліжка, шафи для одягу, стільці, тумбочки та міні–холодильники. Все інше: кухні, душові кабінки й туалети — розташоване на поверхах. Для загального користування також недавній «червоний куточок» переобладнали на міні–кінозал із плазмовим екраном.

Приміщення, певна річ, готували для закордонних гостей із прицілом на юнацьке Євро–2009 та Євро–2012, проте представники місцевої влади запевняють, що капітальний ремонт і закупівля нового обладнання таки є подарунком музичному училищу від міста. «У 2012 році життя не закінчується, і в ідеальному варіанті ми мусимо всю свою власність привести в нормальний стан, — сказав на відкритті «хостелу» голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк. — У реконструкцію цього приміщення ми вклали більше шести мільйонів гривень, а ось будівництво нового обійшлося б значно дорожче. Дуже важливо й наступне: під час ремонту тут використали сучасні енергозберігаючі технології, які дозволять економити до 30 відсотків енергоносіїв і подовжать строк експлуатації приміщення щонайменше на 30 років».

Зараз у місті розглядають варіант подібної реконструкції також і гуртожитку Донецького училища культури. Це приміщення, врахувавши досвід розташування гостей під час юнацького Євро–2009 у липні–серпні, почнуть готувати, орієнтуючись на Євро–2012.