РАХУНКОВА ПАЛАТА

08.05.2009

1 мільярд гривень

щорічно переплачують українці через необґрунтовано завищені ціни на ліки. За словами заступника генпрокурора Тетяни Корнякової, Генпрокуратура має намір посилити контроль за роботою Державної інспекції з контролю за цінами й вимагати притягти до відповідальності винних у зростанні цін. Наразі, додала пані Корнякова, Генпрокуратура очікує від Антимонопольного комітету завершення перевірки 15 оптових фірм, які займаються ввезенням медичних препаратів у нашу державу.

90 мільйонів людей

в усьому світі цьогоріч можуть бути доведені до крайнього зубожіння. Окрім того, за словами голови Світового банку Роберта Зелліка, кількість тих, хто голодує, перевищить мільярд осіб. Такого висновку дійшли учасники засідання Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Експерти констатували, що це наслідок світової економічної кризи, і закликали передові держави допомогти країнам, що розвиваються. Інакше, наголошують вони, криза може мати катастрофічні наслідки для світу.

100 мільйонів доларів

щороку витрачають наші співвітчизники на лікування за кордоном. За словами голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтєєвої, у Білорусі, Росії та Німеччині лікування українців узагалі поставлено на потік. Окрім того, зазначила народний депутат, державних грошей на лікування українців за кордоном катастрофічно не вистачає. У минулому році з держбюджету на ці цілі було передбачено лише 15 мільйонів гривень. Тоді як, приміром, вартість лікування однієї дитини, хворої на лейкоз, може становити 100 тисяч доларів.

5,1 мільйона гектарів

вже засіяли яровими і зернобобовими культурами господарства України, що становить 69 відсотків від плану. За повідомленням Міністерства аграрної політики, ярову пшеницю посіяно на площі 330 тисяч гектарів, овес на площі 440 тисяч гектарів, горох на площі 272 тисячі гектарів, а також кукурудзу на зерно — на 470 гектарах. Мінагрополітики також повідомляє про виконання на 95 % підживлення озимих культур на площі майже 8 мільйонів гектарів.

8 тисяч спостерігачів

зареєстрував Український центр оцінювання якості освіти для контролю за перебігом тестування. За повідомленням Інформаційного центру незалежного оцінювання, основу громадських контролерів складатимуть члени батьківських комітетів, профспілкових організацій, працівників науки та освіти, молодіжних організацій. Окрім того, цьогоріч своїх представників також делегували політичні партії. Зокрема, Партія регіонів, Соціалістична партія України тощо. Найбільше посвідчень спостерігачів видано у Вінницькій області громадській мережі ОПОРА.

72 країни

отримають препарат Tamiflu, який має доведену ефективність при лікуванні вірусу A/H1N1. Як повідомив офіційний представник Всесвітньої організації охорони здоров’я Фадел Шаїб, ВООЗ також відмовилася від колишньої назви недуги «свинячий грип», оскільки вона, на думку медиків, вводить в оману. Лікарі пояснюють, що попередня назва була не зовсім коректною, оскільки вживання свинини у їжу, приміром, не призводить до захворювання, а вірус передається лише повітряно–крапельним шляхом.

70 років

відтепер становитиме термін дії авторських прав на музичні твори, тоді як до цього вікова планка становила лише 50 років. Відповідне рішення 377–ма голосами схвалив Європарламент. Депутати також розглядали можливість збільшення дії авторських прав до 95 років, однак ця пропозиція не знайшла підтримки. Згідно з прийнятим документом, виробників музики також зобов’язали щорічно залишати щонайменше 20 відсотків прибутків від розповсюдження авторської продукції для виплат «роялті» музикантам.

52 відсотки поляків

вважають, що запровадження євро у їхній країні призведе лише до погіршення їхнього матеріального становища. При цьому вони не виключають, що введення єдиної валюти матиме позитивні результати для польської економіки. За даними опитування, яке провела компанія TNS OBOP, лише кожен п’ятий поляк очікує позитивних тенденцій для себе від приєднання Польщі до зони євро. А третина виступила за те, щоб запровадити євро до 2012 року.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>