Чужі свині не пройдуть!

29.04.2009

Вірус грипу свиней уже давно господарює в Європі та США. Як повідомив «УМ» прес–секретар Державного комітету ветеринарної медицини України Анатолій Осадчий, вперше «свинячий», ще немутований, грип виявили в 1931 році. Останній серйозний спалах вірусу відбувся в Європі в 1990—1991 роках. Українські ж свині досі не грипували. Зате ми сьогодні маємо всі шанси похворіти за братів менших. «Свинячий грип» може передаватись від свині до людини, від людини до людини і навіть від людини до свині», — сказав «УМ» Анатолій Осадчий. Ризик зараження вірусом через термічно оброблену свинину мінімальний, а от живі свинки можуть стати справді небезпечними. Їх, за словами Анатолія Осадчого, активно імпортують в Україну з–за кордону.

 

Свині «нон грата»

Тож із метою недопущення занесення вірусу грипу свиней на територію України від 27 квітня Державний комітет ветеринарної медицини України ввів заборону на ввезення живих свиней, продукції та сировини з них «із країн неблагополучних щодо цієї хвороби — Мексики, Сполучених Штатів Америки, Канади та Нової Зеландії. «Свиней ввозять до нас переважно з Європи», — додає пан Осадчий. А ось з епіцентру вірусу, Мексики, пацята не доходять — невигідно. «УМ» зателефонувала на українсько–польський пропускний пункт «Краковець» і поцікавилась, як у них працює заборона на ввіз свиней. «Заборона діє, але живих свиней до нас і без неї не завозять, — розповів «УМ» начальник Львівської регіональної служби Державного ветеринарно–санітарного контролю і нагляду на державному кордоні та транспорті Ігор Підганюк. — Продукція йшла здебільшого з Канади і то нечасто».

Під пильним контролем сьогодні перебувають українські свиногосподарства. Тут Державний департамент ветеринарної медицини запроваджує ті самі заходи, що вживались при загрозі епідемії африканської чуми серед свиней минулого року. Якщо у свиному господарстві виявлять хворих свиней, необхідно терміново повідомити про це дільничного лікаря ветеринарної медицини, ізолювати хворих і підозрілих на захворювання свиней у тому самому приміщенні, у якому вони перебували при встановленні діагнозу. Відповідно, перевірятимуть і людей, що доглядали за тваринами. Що цікаво, Державний комітет ветеринарної медицини не виключає сьогодні можливість... вакцинації свиней проти грипу. Хоча і в цьому випадку рятівна вакцина, як і для людей, ще в розробці, наголошують ветеринари.

Небезпека з повітря

В умовах поширення у світі вірусу «свинячого грипу» особлива увага нині прикута до повітряних кордонів України — Міжнародного аеропорту «Бориспіль», куди систематично прибувають літаки, зокрема, і з території Північної Америки. У зв’язку зі зростанням випадків захворювань на «свинячий грип» у «Борисполі» запроваджено відповідні профілактичні заходи на рейсах із країн, де зафіксовано спалах небезпечної хвороби — Мексики і США. При цьому можна констатувати дещо незвичний напрямок роботи лікарів–епідеміологів, адже зазвичай співробітники санітарної служби аеропорту найбільш прискіпливо перевіряють літаки, що прибувають з «багатих» (на різноманітні пандемії) країн Азії.

«На сьогоднішній день епідеміологічна ситуація на повітряному транспорті в межах України цілком контрольована — у нас не було зафіксовано жодного випадку захворювання, — розповів «УМ» завідувач санітарно–карантинного підрозділу (СКП) аеропорту «Бориспіль» Валерій Улько. — В аеропорту, окрім уже існуючих заходів безпеки, посилених після спалаху епідемії «пташиного грипу» в Південно–Східній Азії, також посилено санітарний контроль рейсів із Торонто та Нью–Йорка. Інших вказівок ми наразі не отримували».

За словами Валерія Улька, немає значення, на що хворий пасажир — процедура санітарного контролю незмінна, і «свинячий грип» не є винятком. Щойно на борту літака виявлять пасажира з симптомами цієї чи будь–якої іншої хвороби, капітан повітряного судна зобов’язаний повідомити про це наземну диспетчерську службу. В такому випадку літак відразу після посадки направлять на спеціальну санітарну смугу аеропорту, де під наглядом правоохоронців мають бути проведені відповідні карантинні заходи — встановлення діагнозу, визначення збудника хвороби, рішення про госпіталізацію тощо.

Утім у деяких випадках тривалий інкубаційний період хвороби може зіграти з медиками злий жарт, адже в такому разі зовнішні ознаки чи симптоми відсутні. Для запобігання подібним ситуаціям пасажири повинні повідомляти в анкеті, яку вони отримують перед посадкою на рейс, про місце свого перебування впродовж останніх двох тижнів перед вильотом. Якщо пасажир побував на територіях, уражених епідемією, його обстежують ретельніше. Про напруженість ситуації у зв’язку зі спалахом епідемії «свинячого грипу» свідчить випадок, що стався в російському аеропорту «Шереметьєво». Місцеві медики з підозрою на ураження вірусом цієї хвороби госпіталізували росіянку, яка прилетіла рейсом із Мексики. Як виявилось, тривога була марною — у жінки діагностували лише звичайне гостре респіраторне захворювання.

Без паніки

«УМ», проаналізувавши наявну інформацію з приводу поширення вірусу «свинячого грипу», спробувала з’ясувати можливі наслідки епідемії, а також медичні заходи, застосування яких допоможе вберегтися від ураження хворобою. Для цього ми зателефонували на «гарячу лінію», відкриту Міністерством охорони здоров’я України для надання медичних консультацій із приводу спалаху захворюваності. Перше, що цікавило журналістів «УМ», — як визначити хворобу, адже симптоми «свинячого грипу» практично ідентичні симптомам ураження на інші, безпечніші види вірусу? «Дійсно, клінічний перебіг «свинячого грипу» в людей практично не відрізняється від звичайного, — розповіли на «гарячій лінії». — Водночас вірус, окрім клінічного перебігу хвороби, має й свої епідеміологічні особливості, які можна виявити у лабораторних умовах. Тому необхідно періодично відвідувати медичні заклади, консультуватися з лікарями, не забувати про профілактику хвороби».

Спалах хвороби зафіксований зовсім нещодавно, тому не лише вітчизняні медики, а й їхні іноземні колеги наразі мають лише загальні відомості про вірус. Точно відомо, що для лікування «свинячого грипу» можна застосовувати такі ж ліки, що й для лікування інших видів вірусу. В окремих випадках може бути прийнято рішення про переведення хворого до спеціалізованого медичного закладу. Що стосується лабораторного дослідження вірусу, то цим займається лише кілька потужних лабораторій в Україні, які отримують матеріали для аналізів винятково за приписами лікарів. Тобто лікар, маючи підстави підозрювати захворювання «свинячим грипом», у якнайстисліший термін повинен надіслати матеріали для аналізу, результати якого підтвердять або ж скасують поставлений діагноз.

Занепокоєння викликає відсутність вичерпної інформації щодо способів поширення вірусу «свинячого грипу». Наразі достеменно відомо лише про повітряно–крапельний спосіб передачі вірусу. Відтак логічно, що людей турбує можливість ураження «свинячим грипом» через вживання м’яса хворої тварини. Утім лікарі заспокоюють: вірус можна достатньо легко знищити за допомогою термічної обробки (проварювання, просмажування) м’яса свиней.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>