Роман Зварич: Як «регіонали» тупо увійшли в цю халепу — так тупо й виходитимуть

04.02.2009

— Пане Романе, як ви прокоментуєте новий парламентський ступор?

— Зрозуміти, чого хоче Партія регіонів, неможливо — бо вони в розмовах зізнаються, що й самі цього не знають. Усі кажуть: «Надійшла команда блокувати, ми й заблокували». Причому так говорять навіть ті люди, від яких дивно чути такі слова, бо зазвичай вони самі керують такими процесами.

«Регіони» вкотре влізли в халепу. У таких випадках мені згадується принцип, на якому колись любив наголошувати покійний В’ячеслав Чорновіл: в акцію дуже легко влізти, але з неї дуже важко вийти. Тепер Партія регіонів буде змушена, як це вже було не раз, вигадувати шляхи відступу. І так тупо, як вони увійшли в цю халепу, так тупо з неї й виходитимуть. Мабуть, вигадають якусь чергову ідеологему, в яку повірить хіба що Ганна Герман, і, прикриваючись нею, пояснять виборцям, чому все припинили.

— Оскільки розгубилися навіть командувачі середньої ланки ПР, які тепер не знають, що пояснювати журналістам, то якими ж міркуваннями керувалися ті, хто віддав такий наказ? І що мали на меті?

— Ну там у них люди взагалі не «страждають» на особливо високий рівень інтелекту. На мій погляд, це було зроблене тому, що «регіонали» все ж сподіваються переконати комуністів підтримати резолюцію про недовіру уряду. Але, думаю, не переконають. Бо у підходах до КПУ діють інші — мабуть, значно переконливіші, — аргументи.

— Як голосуватимуть у разі винесення цього питання на розгляд сесійної зали «підрозділи» фракції «НУНС» — передусім ті депутати, які не входять в коаліцію?

— Щодо групи «За Україну», то ми рішення щодо цього ще не ухвалювали. Але мені було б дивно, якби навіть окремі депутати з групи з такою назвою підтримали відставку Кабміну. Бо кожен прекрасно розуміє, що ця резолюція нічого не вирішує. Адже за відсутності іншої коаліції ми уряд у реальну відставку однаково не відправимо — він працюватиме як «в. о.».

А група «Єдиний центр», думаю, радісно і з великою «любов’ю» до Прем’єра підтримає резолюцію про недовіру.

— Дехто з парламентаріїв, у тому числі й рядових «регіоналів», підозрює, що насправді ініціатори нинішніх «заворушень» у ВР хочуть не звіту Кабміну, а дострокових виборів...

— Думаю, це нереально. Проводити позачергові парламентські вибори тоді, коли вже ось–ось відбудуться президентські, та ще й на тлі фінансової кризи — це авантюра. І це розуміють навіть в опозиції.