Навіщо Ялті статут

Навіщо Ялті статут

Виявляється, за 12 років дії чинного Закону України «Про місцеве самоврядування», в якому вперше у правовому полі визначено місце і роль статуту територіальної громади, своєю малою чи комунальною «конституцією» обзавелись понад дві третини обласних центрів країни, зокрема й Київ, та половина інших міст і містечок. Курортна столиця ж допоки обходилася без нього. Але минулої осені Ялта все ж узялась надолужувати згаяне, про що свідчить завзятість тутешньої комісії з розробки статуту. Усе це в підсумку має увінчатись місцевим референдумом (він запланований на початок 2010 року. — Авт.), на що допоки не відважилась жодна самоврядна територія країни. Що передбачатиме майбутній документ і наскільки він необхідний — «УМ» розпитала в голови комісії, заслуженого діяча науки і техніки Криму, доктора юридичних наук, професора і завідувачки кафедри теорії та історії держави і права Кримського юридичного інституту Марини Гуренко–Вайцман.

Почесний Лутак

Почесний Лутак

Рішення про заснування такого звання Черкаська обласна рада ухвалила тільки торік. І вже є перші два номінанти. У їх числі — заслужений діяч мистецтв України, відомий український письменник та поет–пісняр Микола Негода. Автор відомої пісні–реквієму «Степом, степом» помер минулого року на 81–му році життя. Таким чином черкащани увічнили талановитого земляка, віддавши йому заслужену шану.

Не все золото, що в золотаря

Не все золото, що в золотаря

На останній сесії Полтавської міськради депутати підтримали запит голови «екологічної» комісії Олексія Горика до мера міста й начальника обласного управління Державтоінспекції з проханням якнайшвидше припинити більш ніж сумнівні «витівки» місцевих приватних перевізників–золотарів. Для непосвячених нагадаємо, що золотарями в Україні здавна називали не лише ювелірів, а й асенізаторів — людей, які очищають вигрібні ями громадських і приватних туалетів. І якщо донедавна цю роботу виконували винятково комунальники, то тепер до них додалися й охочі заробити «свіжу» копійку приватні власники автомобілів із цистернами.

Не підстелив соломку — то спали

Не підстелив соломку — то спали

Обговорюючи з журналістами програму використання місцевих поновлювальних видів палива, радник голови Сумської обласної державної адміністрації Марк Берфман ще в кінці минулого року погодився: щоб її впровадити, слід займатися роз’яснювальною роботою. Але зауважив, що найсильнішою агітацією за використання альтернативного палива стануть квитанції про сплату за тепло, які прийдуть людям уже незабаром.
Нинішня газова ситуація справді наочно роз’яснила, що «блакитний вогник», який стільки років, прокладаючи кілометри труб, ми вели до наших домівок у містах і селах, — не енергетична панацея. Тепер не лише прогнозисти–аналітики, а й рядові громадяни усвідомлюють: вогник може просто погаснути. Тому, хай і з дискусіями, на січневій сесії облради прийняли «Програму організації виробництва та використання місцевих поновлювальних видів палива на 2009–2015 роки».

Всі статті рубрики