Почесний Лутак

24.01.2009

Рішення про заснування такого звання Черкаська обласна рада ухвалила тільки торік. І вже є перші два номінанти. У їх числі — заслужений діяч мистецтв України, відомий український письменник та поет–пісняр Микола Негода. Автор відомої пісні–реквієму «Степом, степом» помер минулого року на 81–му році життя. Таким чином черкащани увічнили талановитого земляка, віддавши йому заслужену шану.

Як повідомили «УМ» у Черкаській облраді, окрім посвідчення, свідоцтва почесного громадянина Черкащини, вдові письменника Лідії Терентіївні виплатять грошову винагороду в розмірі 10 мінімальних зарплат, а також виплачуватиметься довічна щомісячна стипендія в розмірі мінімальної заробітної плати. Їй вручать і знак Почесного громадянина, виготовлений із чистого золота. Серед перших почесних громадян Шевченкового краю також іще Іван Лутак, котрий у 50–х роках минулого століття працював головою Черкаського облвиконкому, а з 1976 року дванадцять років поспіль був першим секретарем обкому Компартії України і відзначався винятковою справедливістю та чимало зробив для Черкаської області. Цього чоловіка за добрі справи й досі згадують у районах області.

До речі, не так давно своїх почесних громадян оголосив і Канів. Там цього звання також удостоїли колишнього першого секретаря міськкому партії Василя Бондаря. А ще почесним громадянином став Фріц Маєс, віце–бургомістр німецького міста Фірзена — побратима Канева, котрий уже 15 років допомагає та підтримує канівчан.