НОВИНИ ПЛЮС

27.12.2008

Подія року–2008

Українські громадяни визначили економічну кризу головною внутрішньополітичною подією 2008 року в Україні. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова. «Майже три чверті громадян — 73,8% — вважають, що економічна криза торкнулася їх особисто. Найбільше українців відзначають ріст цін і тарифів, свою меншу упевненість у завтрашньому дні, а також погіршення якості харчування», — відзначив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

«Політиком року» назвали Юлію Тимошенко (така думка 17,8% опитаних, при цьому частка тих, хто віддає першість лідерці БЮТ, зменшилася порівняно з попередніми результатами майже вдвічі). «Політичним розчаруванням року» майже половина респондентів назвала Віктора Ющенка (47,6%).

Було опитано 2017 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально–демографічними показниками. Теоретична похибка (без урахування дизайн–ефекту) не перевищує 2,3%.

Суди можуть переглянути вибори–2004?

Заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що існують «юридичні підстави й можливість» для скасування результатів третього туру президентських виборів 2004 року. Відповідаючи на запитання газети «Коммєрсант–Україна», Кузьмін додав, що судова система в Україні є корумпованою і суди здатні вирішувати долю виборів, призначень тощо.

Черновецький і офшорні оборудки

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко просить Державну податкову адміністрацію перевірити ймовірне ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах колишніх власників «Правекс–банку». Як повідомляє Департамент зв’язків із громадськістю МВС, 4 лютого 2008 року був підписаний договір між одним з італійських банків та АКБ «Правекс–банк» про продаж 100% пакета акцій «Правекс–банку» вартістю 750 млн. доларів. За офіційним повідомленням прес–центру АКБ «Правекс–банк», італійський банк та його мажоритарні акціонери закінчили процес купівлі–продажу «Правекс–банку» 27 червня. А станом на 30 червня, за даними Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, власником 99,695% пакета акцій АКБ «Правекс–банк» була кіпрська компанія–нерезидент, прямими і опосередкованими власниками якої є члени родини київського мера Леоніда Черновецького. «Можна зробити попередній висновок, що продаж майже 100% пакета акцій АКБ «Правекс–банк» офшорній компанії здійснювався через придбання акцій згаданої компанії шляхом їх обміну», — припускають у МВС. У такий спосіб колишні акціонери «Правекс–банку» — члени сім’ї Черновецького — нібито ухилилися від сплати податків.