Чорний день біля Чорного моря

26.12.2008
Чорний день біля Чорного моря

Бійці МНС виносять потерпілих з-під руїн. (Фото Рейтер.)

Наприкінці вчорашнього дня, швидше за все, мали остаточно осягнути й окреслити масштаби безпрецедентної трагедії на євпаторійській вулиці Некрасова, 67. Тобто коли рятувальники повністю вручну і за допомогою крана розберуть весь завал і виконають свою сумну місію — дістануть геть усі тіла загиблих. Окрім тих дев’ятнадцяти (і серед них двоє дітей), що до вечора були доправлені до моргу судово–медичної експертизи, під фрагментами зруйнових альмінських блоків і плит перекриття цієї п’ятиповерхівки могли перебувати, за деякими даними, більше півсотні людей. Водночас у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій попередньо називали іншу цифру. «Наразі сподіваємося, що під завалами перебуває не більше 20 осіб», — повідомив «УМ» близько 18.00 начальник прес–служби МНС Ігор Кроль. Врятувалася 21 особа, з них п’ятеро наразі перебувають у медичних закладах Євпаторії та Сімферополя. Двоє — у вкрай важкому стані, у тому числі жінка, якій ампутовано кінцівки.

Після розчищення зруйнованих першого і другого під’їздів фахівцям МНС, можливо, і вдасться з’ясувати причину вибуху — злетіли в повітря лише балони з киснем, що зберігалися у підвалі, чи ще й із газом ацетиленом, пропаном чи якимось іншим, що зазвичай використовується у газозварюванні. «Допомогли» лиху, можливо, й благенькі конструкції будинку — п’ятиповерхівці–бо 39 років.

Мені не вдалось з’ясувати причинно–наслідковий зв’язок у комунальному підприємстві «Житловик–1», якому підпорядкований злощасний підвал, що перетворений на слюсарну майстерню, де і зберігались смертельні балони. Бо на той момент з посадовцями підприємства вже працювали працівники прокуратури. Але те, що мали місце людське недбальство чи банальна халатність, сумніватись не доводиться. Бо, як розповіли мешканці вцілілих під’ їздів, а також сусідньої п’ятиповерхівки, на слюсарів вони вже давно «грішать», принаймні останніх років зо п’ять. Раніше їхня «контора» розташувалась у підвалі третього під’їзду. Фактично приміщення було перетворене на виробничий цех, де зварювали металеві решітки, огорожі тощо. Люди почали писати скарги. У 2005 році їм пішли назустріч — склад–майстерню перемістили у... другий під’їзд будинку № 67. Міський голова Євпаторії Андрій Даниленко на запитання «УМ» про ті скарги заявив, що за останні півтора року в міськвиконком вони не надходили. Хоча знову ж таки очевидці розповідають: один з активістів–«кляузників», пенсіонер цього під’їзду, втомившись від війни з «Житловиком», просто обміняв свою квартиру на інший район.

Уже вчора під вечір Андрій Даниленко повідомив, що в уцілілі три під’їзди нарешті подали воду, електрику і тепло. Міський голова також зазначив, що наразі люди залишаються лише без газу, оскільки, за деякими припущеннями, вибух міг пролунати і внаслідок різкого стрибка тиску в газовій трубі будинку.

Узагалі внаслідок вибуху повністю чи частково зруйновано 35 квартир. Ще 15, тобто весь третій під’їзд, в аварійному стані через просідання під’їзду, теж для проживання вже не годяться. Що стосується інших під’їздів — четвертого, п’ятого, шостого, то їхній стан мають перевірити експерти архітектурно–будівельних інститутів і дати оцінки щодо подальшої експлуатації.

За словами мера, є можливість взагалі переселити всіх мешканців у новобудову в районі Червоної гірки — там багатоповерхівку щойно звели будівельники Міноборони. Поки що ті, хто потребує даху над головою, можуть бути розміщені у санаторії судової адміністрації «Феміда».

 

ОФІЦІЙНО

Ющенко і Тимошенко діяли разом

Біда об’єднала непримиренних Президента та Прем’єр–міністра. Вони прилетіли до Сімферополя кожен на своєму літаку, а після зустрічі в аеропорту і короткої розмови відбули до Євпаторії в одному автомобілі. Назад до Києва Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко летіли разом. А в прем’єрський літак Ту–134 «пересадили» заступника голови секретаріату Президента Романа Безсмертного.

«Ніхто не буде забутий, влада зробить висновок із цього уроку», — сказав Президент Ющенко. А Юлія Тимошенко «розшифрувала»: до кінця року всіх постраждалих (а це люди з 35 квартир) буде переселено в новий будинок, розташований у центрі міста; усім постраждалим та сім’ям загиблих за кошт держави виплатять відшкодування. Кожній сім’ї, в якій хтось загинув, буде виділено по 100 тисяч гривень. Уже від сьогодні люди, квартири яких зруйновано повністю, мусять отримати по 20 тисяч гривень, а ті, чиї домівки постраждали частково, — по 10 тисяч гривень. Тимошенко наголосила, що «нікого не заганятимуть у нове житло силоміць», тобто якщо постраждалі захочуть купити якесь інше житло, аніж те, що пропонує їм держава, то вони «будуть абсолютно вільні у своєму виборі».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>