Сіамські кризи

29.11.2008

Економічну кризу на собі відчувають 82,2% громадян України. При цьому переважна більшість українців вважає, що українська економіка перебуває у кризовому стані через внутрішні причини, а світова фінансова криза лише посилює ці проблеми. У тому, що наша економіка перебуває в нормальному стані, а криза — лише наслідок негативного впливу світових катаклізмів, переконані 6,5% респондентів. А 1,9% щасливців узагалі не бачать, щоб на економіку України суттєво впливала світова криза. Такими є дані соціологічного опитування, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень з 21 по 24 листопада (опитано 2013 респондентів у всіх областях України, похибка вибірки становить 2,3%).

За словами директора НІСД Юрія Рубана, який представив ці результати на прес–конференції, громадяни песимістично оцінюють перспективи розвитку економіки на наступний рік. У те, що економічну кризу можна подолати без вирішення політичної, не вірять 67,4% опитаних. І лише 10,7% у даному випадку не пов’язують політику й економіку.

Думки щодо того, хто саме повинен виводити державу з економічної кризи, розійшлися: 26,4% опитаних готові довірити керівництво цим процесом лідерові Партії регіонів Віктору Януковичу. Ще майже чверть — 24,2% — вважають, що із цим завданням краще впорається Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Президентові Віктору Ющенку довірили б керувати заходами з подолання кризи 10,7% опитаних, екс–Голові Верховної Ради Арсенію Яценюку — 5,7%. Ще 5,5% покладають надії на Володимира Литвина. А майже п’ята частина опитаних — 17,5% — не довіряють у цій ситуації взагалі нікому.

У ставленні до того, який саме інститут мав своєчасно упередити виникнення економічної кризи, респонденти були більш одностайними: 63,2% вважають, що це завдання Кабінету Міністрів. 16,7% опитаних дотримуються думки, що попередити кризу мав Президент, 12,1% — Верховна Рада.

Нинішні ж дії уряду, на думку 38% українців, лише погіршують економічну ситуацію. Майже стільки ж респондентів (36,4%) вважають, що уряд на економічну ситуацію суттєво не впливає, і тільки 16% опитаних переконані: дії Кабміну її покращують.

Щодо політичної кризи, то, на думку 32,7% громадян, найкращим шляхом її подолання були б парламентські вибори. 21,4% порятунок бачать у виборах президентських, ще стільки ж — у формуванні коаліції в чинній Верховній Раді. Більше половини — 51,7% опитаних — вважають, що розв’язати політичний пат допоміг би референдум з ухвалення нової Конституції. Крім того, Юрій Рубан звинуватив інші соціологічні компанії в навмисному занижуванні рейтингів Віктора Ющенка і «Нашої України».