Нема кризи без добра

22.11.2008

Економічна криза, від якої потерпає суспільство, виявляється, має й певні позитивні моменти. У цьому вже встигли переконатися мешканці Маріуполя, де складна ситуація на металургійних гігантах — комбінатах «Азовсталь» та імені Ілліча — відразу позначилася на життєдіяльності всього міста. Та немає лиха без добра, адже міська влада вирішила поки призупинити підвищення тарифів на послуги комунального підприємства «Маріупольтепломережа».

Рішення про поетапне підвищення плати за комунальні послуги впродовж наступних трьох місяців депутати міськради прийняли ще в серпні. Однак тепер у місті змушені «пригальмувати» зростання тарифів. Неважко здогадатися, що причиною цьому стала кризова ситуація на металургійних підприємствах, внаслідок якої підприємства виявилися неспроможними платити зарплату робітникам у повному обсязі. Приміром, на комбінаті ім. Ілліча, де трудяться 55 тисяч маріупольців, заробіток довелося зменшити відразу вдвічі.

Певна річ, комунальники не в захваті від того, що відмінили попереднє рішення про збільшення тарифів і нині підраховують збитки, які, за попередніми підрахунками, становитимуть не менше мільйона гривень. А тому, аби не ускладнювати й без того непросту ситуацію в комунальному господарстві, в місті взялися шукати можливість бодай якось поліпшити надходження платежів від населення. З цією метою тут навіть розробили спеціальну програму «стягування» боргів із тих маріупольців, які не поспішають розраховуватися за комунальні послуги.

А ось у Донецьку криза–кризою, а наміру відмовлятися від теж запланованого поетапного підвищення тарифів на опалення, яке очікує донеччан в цьому та наступному місяцях, тут не мають. «Для того, щоб не підвищувати тарифи, потрібно шукати додаткові фінансові резерви, оскільки різницю треба чимось компенсувати», — зазначив на зустрічі з журналістами міський голова Олександр Лук’янченко. Також мер порадив не проводити аналогій з Маріуполем, адже, за його словами, в обласному центрі немає потужних підприємств, які б гарантували солідні надходження до міського бюджету. Колись такими були вугільні шахти, однак нині вони самі ледве тримаються на плаву. А раз так, то шахтарям та членам їхніх сімей, а також решті донеччан, ніяк не уникнути чергового збільшення плати за теплопостачання.