Бульдозери на Свободі

22.11.2008

П’ятнадцять великих компаній, які становлять 90 відсотків будівельного ринку Харківщини, оголосили війну інспекторам із державного архітектурно–будівельного комітету (ДАБК) та філії «Укрдержбудекспертизи». За словами їхніх топ–менеджерів, чиновники цих наглядових структур перетворили харківські будмайданчики на невичерпне джерело власного збагачення і можуть знищити перспективну галузь як таку. На знак протесту керівники компаній днями вивели на центральний майдан Свободи майже дві тисячі робітників разом із півсотнею одиниць важкої будівельної техніки і обіцяють боротися до кінця. Свідком їхнього пікету, за цікавим збігом обставин, став Президент Віктор Ющенко, який якраз перебував із робочим візитом у Харкові. Виїзний демарш бульдозерів та людей у касках неабияк зацікавив главу держави, який дав доручення голові облдержадміністрації Арсену Авакову особисто розібратися в цьому конфлікті і доповісти йому про результат.

Проте пікету передувала досить тривала міжусобна війна з гучними прес–конференціями, що завершилася походом опонентів не лише на майдан, а й до правоохоронних органів. Будівельники, зокрема, звинуватили інспекторів у непомірному здирництві й вигадуванні усіляких причин, аби виправдати бодай чимось власну самодіяльність. Президент інвестиційно–будівельної компанії «Авантаж» Анатолій Денисенко, наприклад, каже, що спеціалісти філії «Укрдержбудекспертизи» вимагали, щоб він підписав договір на консалтингові послуги, оцінивши свою роботу в 7,5 мільйона гривень. А в центральному офісі цієї структури будівельників запевнили в тому, що такі послуги експерти повинні виконувати взагалі безоплатно.

Аби заробити на своїх підопічних гроші, стверджує Анатолій Денисенко, інспектори нерідко затягують терміни проведення експертиз і за кожен день зберігання в себе документів беруть по півтори тисячі гривень. Навіть така дрібниця, як копіювання ділових паперів приносить чиновникам прибуток, бо за кожен аркуш вони беруть 18 гривень. З тією ж метою за словами «потерпілих», інспектори зумисне ускладнюють процедуру узгодження проектної документації і вимагають проведення повторних експертиз. Як наслідок, сьогодні будівельники не можуть передати харків’янам 300 тисяч квадратних метрів готового житла. А ще 700 тисяч квадратних метрів новобудов стоять «заморожені» через різні недомовленості з чиновниками. Якщо все так триватиме і надалі, будівельна галузь області опиниться на межі банкрутства.

У свою чергу, керівники контролюючих організацій в усьому звинувачують самих будівельників. Виконувач обов’язків заступника начальника інспекції ДАБК Олександр Протас каже, що контролери закривають будівництво винятково за великі порушення, які погрожують здоров’ю і життю людей. «Я відкрив дуже серйозний пласт, — запевняє він. — Пласт, коли закони України не те що ігноруються, а грубо порушуються. Причому за підтримки на вищому рівні». Олександр Протас також повідомив, що вже передав до правоохоронних органів документальні докази своїх слів і чекатиме порушення відповідних кримінальних справ. Будівельники чиновникам теж погрожують судом, а фахівці харківського відділення Антимонопольного комітету вже почали розгляд справи проти ДАБК та «Укрдержбудекспертизи» «за ознаками порушення конкурентного законодавства у вигляді зловживання монопольним становищем».

Словом, скандал триває. Причому на бік будівельників стали керівники міста та області, у яких до пана Протаса теж чимало запитань. «Найближчим часом правоохоронні органи дадуть його діям відповідну оцінку, — каже мер Михайло Добкін. — Та ступінь скупості і бажання набити кишені вже перетворили його на людину, діяльністю якої буде займатися ціле міністерство».