Вашим, товаришу, іменем...

28.10.2008

Центральний парк культури і відпочинку в Хмельницькому названо ім’ям Михайла Чекмана. Таке рішення ухвалили депутати міської ради. Колишній мер шість років тому загинув разом із дружиною в автокатастрофі.

Михайло Костянтинович був у числі тих, хто свого часу наближав нашу державну незалежність, а, ставши градоначальником, наполегливо розбудовував міську інфраструктуру, підтримував підприємництво, щоденно переймався упорядковуванням обласного центру. Хмельничани з вдячністю згадують свого голову, а громадськість неодноразово пропонувала увіковічити пам’ять про цю світлу людину. Висловлювали різні думки — назвати іменем покійного мера площу, вулицю, сквер і навіть набережну річки Південний Буг. Та все якось узгодити спільну позицію не виходило. Зрештою, і на останній сесії міськради думки розійшлися. І тоді гордіїв вузол розрубав єдиний син Михайла Костянтиновича, Сергій Чекман — також депутат. Він схилявся до того, аби ім’я батька присвоїти паркові. Народні обранці дружно підтримали пропозицію молодого колеги.

Передбачається також, що при вході до парку встановлять меморіальну дошку і погруддя загиблого посадовця.

До речі, у Франції випущено поштову марку із зображенням Михайла Чекмана. Там він у складі офіційної делегації побував незадовго до фатальної дорожньої пригоди. Було навіть підготовлено угоду про побратимство Хмельницького з одним із французьких міст. Утім блискавична смерть ініціатора не дозволила довести справу до кінця.

Випуск марки поштовим департаментом Франції ініціювало місцеве відділення асоціації «Нормандія — Україна». Втілити ж ідею посприяла родина колишнього прем’єр–міністра Франції П’єра Берегуа, з якою Михайло Костянтинович був добре знайомий. Подільський екс–мер став першим з–поміж достойників новітньої України, чий образ зафіксовано для історії на французькій поштівці.