Проти — і свої, й чужі

28.10.2008

«Кабінет Міністрів сьогодні не придатний для роботи. Якщо говорити про антикризову програму, яку запропонував уряд, то сама ідеологія цієї програми неправильна», — так народний депутат від блоку «НУНС» Іван Заєць прокоментував «Україні молодій» позицію своєї фракції щодо урядового проекту антикризових законів. За його словами, «ця програма фактично створює інструмент чергового перерозподілу і грабунку майна — тобто створюється такий механізм, аби мати доступ до банків та управління ними, але не відповідати за наслідки. Тому слід визнати, що на сьогоднішній день не існує такого законопроекту для подолання фінансової кризи, за який могли б проголосувати депутати (інших фракцій, крім БЮТ)».

Колега Зайця по фракції «НУНС» та Українській народній партії, член Бюджетного комітету ВР Ярослав Джоджик іде далі й каже, що «поданий урядовий антикризовий законопроект підтверджує остаточну перемогу рейдерів у середовищі БЮТ... Якщо цей пакет буде підтримано, Кабмін отримає фактично необмежені повноваження у безконтрольному розпорядженні коштами від приватизації. Фактично нам пропонують нову систему державного рейдерства, коли приводом для насильницької націоналізації банку можуть стати підозри Кабінету Міністрів у неплатоспроможності фінансової установи».

Проти окремих норм урядового пакета виступають і деякі представники Блоку Тимошенко. Зокрема, проти підвищення ставок акцизів на автомобілі висловився БЮТівець Таріел Васадзе, який контролює компанію «Укравто» — найбільшого виробника й імпортера автомобілів в Україні. «Мінфін знайшов джерело для наповнення бюджету, але це вбиває вітчизняне виробництво», — вважає Васадзе. Інший БЮТівець, Сергій Пашинський, висловився проти збільшення вдвічі акцизів на нафтопродукти.