У Криму було гаряче

У Криму було гаряче

Місцеві комуністи, прогресивні та просто соціалісти, а ще «русблоківці» не зрадили своїх давніх традицій, бо щороку цей святий день вони без докорів сумління перетворюють у несамовиту піар–акцію. От і вчора близько сотні «червоних» відставників у заношених офіцерських мундирах та найманих молодиків, зовсім нефотогенічної зовнішності, намагались зірвати представникам національно–патріотичних сил святковий молебень і панихиду за загиблими вояками УПА в кафедральному соборі святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги Київського патріархату в центрі Сімферополя.

Потяг з історії

Потяг з історії

Учора Президент України взяв участь в урочистих заходах із нагоди відкриття Музею героїв Крут у Чернігівській області, що збіглося зі святкуванням Дня українського козацтва та святом Покрови.

«Відрядження» за ґрати

«Відрядження» за ґрати

Про затримання керівника такого стратегічного вищого навчального закладу, в якому готують фахівців для атомних електростанцій усієї країни, «Україні молодій» повідомили в прес–службі ГУБОЗ МВС. Як зазначила керівник прес–служби Олена Мельник, підставою для затримання ректора в понеділок стало те, що, за матеріалами Севастопольського УБОЗу, прокуратурою міста щодо нього було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу. Ректора–ядерника небезпідставно підозрюють у розкраданні коштів в особливо великих розмірах.

Росія не хоче згадувати

Росія не хоче згадувати

У понеділок в Посольстві України в РФ пройшла довгоочікувана акція «Незгасима свічка» в пам’ять жертв Голодомору 1932—33 років. Як уже повідомляла «УМ», російські чиновники перешкоджали проведенню таких акцій в Росії. Спочатку тамтешня влада погодилася проводити поминальні заходи, але напередодні українське посольство в Москві отримало ноту Міністерства закордонних справ РФ, в якій росіяни зажадали приведення планованих заходів у відповідність до позиції РФ або скасування акції взагалі. «Ми дійсно шкодуємо, що російська влада не демонструє повного розуміння. Тут чомусь сприймається це як спроба звинуватити Росію і покласти на неї відповідальність за штучний Голодомор 32–33 років, — зазначив у коментарі «УМ» прес–секретар Посольства України в РФ Олег Волошин. — Насправді ми всіляко закликаємо Росію разом із нами засудити злочини сталінського тоталітарного режиму».

Постоїмо за братів сербів

Постоїмо за братів сербів

Щонайменше 34 особи отримали поранення під час заворушень, які сталися позавчора увечері в столиці Чорногорії — Подгориці після маніфестації противників визнання незалежності сепаратистської сербської провінції Косово. Маніфестація була скликана з ініціативи опозиційних просербських партій перед приміщенням чорногорського парламенту. Приблизно десять тисяч осіб протестували проти прийнятого чорногорським урядом у четвер на минулому тижні рішення про визнання незалежності Косова.

Бунтівники відходять молодими

Бунтівники відходять молодими

Позавчора ввечері помер від пневмонії 37–річний французький актор Гійом Депардьє, син відомого французького актора Жерара Депардьє. Минулої неділі актор прилетів із Румунії, де під час зйомок чергового фільму заразився легеневим вірусом. Відразу ж після повернення додому Депардьє–молодшого помістили в шпиталь Гарше в західному передмісті Парижа, але форма захворювання була така, що запалення легенів розвивалося блискавично, і лікарі виявилися безсилими, повідомив адвокат родини Депардьє Жан–Ів Лінар.

Рятуй Україну — народжуй!

Рятуй Україну — народжуй!

Згідно з оприлюдненими Держкомстатом даними, українців, які проживають на Батьківщині, залишилось трохи більше 46 мільйонів. Тенденція до скорочення триває майже впродовж усіх років незалежності, починаючи з 1993 року. Утім слід сказати і про відносне покращення деяких основних демографічних показників. Зокрема, поступово зростає народжуваність — порівняно з минулим роком цьогоріч народилося майже на 16 тисяч малюків більше. При цьому тенденція до зростання народжуваності спостерігається впродовж останніх чотирьох–п’яти років. Демографи пояснюють це досягненням дітородного віку народжених у середині—наприкінці 1980–х років, так званого «покоління українського бебі–буму». Окрім того, нині Україна має позитивне сальдо міграційного обміну. Проте загальна ситуація все ще викликає чимало побоювань.

Хабар крізь зуби

Хабар крізь зуби

Зі збільшенням відповідальності за дорожні правопорушення, після вступу в дію прийнятого нещодавно народними депутатами закону, який суттєво підвищує відповідальність водіїв на дорогах, у власників автівок зросте бажання обійти закон, вирішивши проблему шляхом хабара. Утримати водіїв від цього, на думку Державтоінспекції, зможе новий пристрій у руках інспектора — звичайний диктофон, на який інспектори записуватимуть усі розмови з водіями. З 15 жовтня диктофонами оснастять усіх співробітників дорожньо–патрульної служби Києва. Уже навіть видане відповідне розпорядження й закуплено необхідну кількість пристроїв.

Покровський карнавал

Покровський карнавал

Із самого ранку під булавою Богдана Хмельницького на Софійській площі вишикували нових ліцеїстів Українського військового ліцею імені Івана Богуна. «Вам випала велика честь навчатися у ліцеї, який носить ім’я одного з найвидатніших українських полководців, легендарного козацького полковника Івана Богуна, — сказав присутній на цій події Президент України Віктор Ющенко. — Будьте ж гідними його слави, слави всіх українських вояків, які зі зброєю в руках боронили Вітчизну. Я вірю у вашу щасливу й звитяжну долю, бо ви склали клятву ліцеїста у святий день». У прекрасній акустиці площі, перед святою Софією та Богданом Хмельницьким, на свято Покрови, особливо гучно й урочисто звучало «Клянусь! Клянусь! Клянусь!» зовсім юних ще майбутніх офіцерів. Загалом церемонія виглядає гарним нововведенням у вже дещо «заїжджений» сценарій святкування Покрови. На нього також прийшли Прем’єр Юлія Тимошенко, яка ще напередодні не планувала відвідання заходу, а також секретар РНБО Раїса Богатирьова, міністр оборони Юрій Єхануров, Голова розпущеної ВР Арсеній Яценюк та інші...

Всі статті рубрики