Пекло з осколками

29.08.2008
Пекло з осколками

У ліквідації НП на військовій базі у Харківській області задіяні як рятувальники, так і військові. (Фото Рейтер.)

Засуха до вибухів доведе

Лихо на Харківщині почалося з банальної пожежі. За однією інформацією високопосадовців, позавчора близько 15.00 спалахнув ліс, наближений до складів із боєприпасами 61–го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ України. За іншою — пересушена спекотним сонцем трава, що росте неподалік від тієї ж військової частини. Але як би там не було, вогонь миттєво перекинувся на два склади з боєприпасами, після чого пролунали перші вибухи.

Спочатку військові спробували приборкати стихію власними силами, викликавши на місце НП два пожежні танки і три спецавтомобілі. Але сильний вітер швидко розніс полум’я на весь арсенал, після чого ситуація стала некерованою. Вже о 16.00 вогонь охопив майже 500 гектарів площі військової частини. Відтак в усі боки в радіусі щонайменше два–три кілометри (за іншою інформацією — п’яти) почали розлітатися уламки розірваних боєприпасів. Спроба екіпажів двох пожежних танків бодай якось зарадити лиху не увінчалася успіхом: потужні бронемашини отримали серйозні пошкодження і надалі ведуть тільки розвідувальні роботи. Вночі було прийнято рішення переправити до Лозівського району ще чотири танки і два ніжинських пожежних літаки. Наступного дня, у четвер, на місці НП працювало вже більше півтори тисячі рятувальників і майже 170 одиниць спецтехніки. На допомогу харків’янам прибули пожежні та рятувальні підрозділи з Донецька та Дніпропетровська.

Учора вранці фахівці ще не могли точно визначити ані кількість боєприпасів, що залишаються у палаючих складах, ані їхнє точне найменування. За даними заступника голови Харківської облдержадміністрації Сергія Стороженка, йдеться приблизно про 105 тисяч тонн. Це майже п’ять залізничних вагонів. А начальник військової частини Олександр Поляков повідомив, що ввірені йому склади не можуть містити більше 94 тисяч тонн. Крім цього, на палаючій території зберігається 60 тонн пороху, що залишився після демонтажу снарядів. На щастя, за словами пана Стороженка, він «фактично під землею», тому не зможе підлити олії в некеровану стихію.

Які ж саме боєприпаси горять і вибухають, принаймні на вчорашній ранок було ще не відомо. За словами Олександра Полякова, всі необхідні для надання такої інформації документи нині вже у штабі, тому уточнювати він нічого не став. За попередніми ж даними фахівців, найбільшу загрозу можуть нести 107–міліметрові ракети «Луна». Також на складі, швидше за все, зберігаються снаряди до номенклатури всіх видів артилерії: танкові вистріли, снаряди бойових машин піхоти, протитанкові керовані ракети, боєприпаси реактивної артилерії. Але, незважаючи на грізний перелік, виконуючий обов’язки першого заступника міністра оборони Володимир Іващенко висловив прохання не порівнювати лозівське пекло з НП, що сталася в селі Новобогданівка Запорізької області кілька років тому. «На щастя, на цьому арсеналі не зберігалися боєприпаси, подібні до тих, що у Новобогданівці, — запевнив він. — Маю на увазі те, що не зберігалися набої ні до «Граду», ні до «Смерчу», ні до «Урагану». Тобто немає боєприпасів, які можуть розлітатися на велику відстань».

Надзвичайна евакуація

Утім, незважаючи на втішну новину, харківському лиху у столиці вже надали статус над­звичайної події державного рівня. До Лозової вночі і зранку прибули впливові військові керівники на чолі з першим заступником начальника Головного штабу ЗСУ генералом–полковником Миколою Цицюрським, а також віце–прем’єром Олек­сандром Турчиновим та міністром з питань надзвичайних ситуацій Володимиром Шандрою. Вони кожні дві години проводять штабні наради, але поки що ліквідувати НП не вдається. Через потужні вибухи в зоні лиха не може працювати спеціалізована техніка, тому боротися доведеться не стільки з вибухами, скільки з їхніми наслідками. Територія навколо військової частини наразі густо всіяна не лише уламками боєприпасів, що вибухнули, а й уцілілими снарядами, тому приїзд до Лозової потужного загону саперів стане ще одним етапом операції.

Посилена увага високопосадовців до лозівської трагедії пояснюється й тим, що до зони «обстрілу» потрапило одразу кілька населених пунктів району. Це Герсеванівський, Серцеванівський та Лісовський хутори, а також житловий масив безпосередньо військової частини. Тут, за інформацією станом на середину четверга, вибухівка знищила п’ять хат. Заради безпеки місцевих жителів керівники оперативного штабу прийняли рішення про всяк випадок евакуювати із зони лиха мешканців не лише цих населених пунктів, а й Катеринівки, Михайлівки й одразу кількох районів міста Лозова. Усього рідні домівки покинули 18 тисяч осіб. Усім, хто не зміг влаштуватися у родичів та знайомих, «штабісти» надали місця у школах, лікарнях і сільських клубах. Також про всяк випадок, за інформацією заступника голови облдержадміністрації Ігоря Терехова, з лозівської райлікарні вивезли до міста Первомайська 30 породіль і 8 прооперованих напередодні лиха хворих. Для надання необхідної медичної допомоги чиновники привели у повну «бойову» готовність клініки сусідніх районів, а також підрозділи обласної санавіації та реанімобілі. Наразі в цій трагедії постраждало два чоловіки — полковник та охоронець військової частини, які отримали незначні поранення плеча та ноги.

Перший заступник голови облдержадміністрації Воло­димир Бабаєв повідомив, що зруйновані вибухами будинки область полагодить за рахунок свого бюджету. Харківські санаторії вже готові надати тимчасовий притулок семи тисячам лозівських дітлахів, які були змушені евакуюватися із зони «обстрілу». За словами чиновника, переселені у безпечні місця школярі не залишаться без свята першого дзвоника. Якщо їм не вдасться вчасно повернутися додому, на навчання їх підвозитимуть автобусами до найближчих шкіл.

За фактом пожежі у військовій частині А0829 уже порушено карну справу. Потенційним обвинуваченим інкримінується 425 стаття Карного кодексу — недбале ставлення до військової служби. Розслідуванням причин і обставин пожежі займатиметься слідчий відділ СБУ. Винні в цій трагедії, якщо такі будуть знайдені, можуть бути покарані щонайменше штрафом до 100 мінімумів власних прибутків і щонайбільше — позбавленням волі на два роки.

 

ДО РЕЧІ
Суд над «феєрверком»

У Дніпропетровську завершено судове слідство за фактом вибухів на військових складах під Новобогданівкою на Запоріжжі у 2004 році, передає УНІАН. Військовий суд Дніпропетровського гарнізону 26 серпня завершив слідство, яке тривало два роки і протягом якого заслухали 2 300 потерпілих та свідків, повідомив голова суду Василь Коваленко. Він наголосив, що вирок суду буде оголошено приблизно за місяць. На лаві підсудних — командир військової частини, до якої належали військові склади, один військовослужбовець та представник корпорації «Співдружність», що займалася утилізацією боєприпасів. За словами пана Коваленка, державне обвинувачення вимагає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 10 років за службову недбалість та необережне поводження з боєприпасами, що призвело до загибелі людей.

Нагадаємо, внаслідок вибухів на військових складах у Новобогданівці у 2004 році двоє людей загинули, більш як 2 тисячі осіб визнані потерпілими.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>