Три дні клечання

Три дні клечання

Клечання (прибирання оселі зеленню) у традиційному світогляді українців — це символ водночас і життя, і зв’язку з предками. На межі весни і літа мимоволі радієш від буяння зелені й квітів. Ось ту зелень, передусім любисток, м’яту і татарське зілля, люди несуть святити до церкви. Адже з прийняттям християнства свято літа набуло нового значення — зелений колір листя й пагонів став символом невмирущого життя. Як щороку оновлюється зелень, так і християнська душа оновлюється Святим Духом. Гілки липи, клена, в’яза вносять до оселі й прибирають її по–святковому. Зеленими гілками прикрашають ікони і портрети родичів. Підлогу встеляють травою.

Знати і визнати

Знати і визнати

У Дюссельдорфі голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко разом із народним депутатом України Борисом Тарасюком і виконуючим обов’язки голови СБУ Валентином Наливайченком взяли участь у відкритті виставки «Страчені голодом: невідомий геноцид українців». Виступаючи перед присутніми, дружина Президента подякувала німецькій стороні за допомогу й сприяння в організації експозиції. «Світ нарешті заговорив про українську трагедію. Ми сподіваємося, що наступним кроком буде визнання Голодомору на рівні багатьох держав, адже вшанування безневинних жертв — наш християнський, громадянський та людський обов’язок», — зазначила вона.

АРТист

АРТист

Люди завжди хочуть проникнути в творчу лабораторію зірки, генія, видатного вченого чи дизайнера, розкласти на атоми всі його імпульси і мотивації, подивитися, як під черепом пульсує фантазія. Картини легендарного «бітла» Пола Маккартні чесніше розкажуть про його внутрішній світ, ніж будь–які інтерв’ю, тим паче що полотна англійського музиканта гранично експресивні, до краю емоційні й безпосередні. Вже те, що серйозно захопившись малярством 25 років тому, він тільки в 1999 році в Сігені вперше показав свої «проби пензля» публіці, і виставляв роботи хіба разів шість–сім, говорить про «приватність» його мистецтва.

Я б у ректори пішов...

Я б у ректори пішов...

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Останні чотири роки у Черкаській академії пожежної безпеки дуже спекотно. Тут або знімають ректора, або призначають. Така кадрова лихоманка з керівництвом ВНЗ стомила і викладачів, і курсантів. Нині в академії знову готуються до виборів. Міністерством з питань надзвичайних ситуацій України прийнято рішення та оголошено конкурс на заміщення вакантної посади ректора цього ВНЗ. Голосування призначено на вівторок, 17 червня. За умовами конкурсу, участь у ньому мають брати тільки ті претенденти, у яких, окрім наукового ступеня, є ще й відповідне вчене звання та стаж науково–педагогічної роботи не менше 10 років.

«Раритетна» декомунізація

«Раритетна» декомунізація

У прес–службі облдержадміністрації «УМ» повідомили, що житомиряни вдаються до подібних кроків, бо «саме комуністичний режим призвів до жахливих людських втрат у нашому регіоні під час Голодомору». «Наразі немає комплексного підходу до демонтажу монументів. Рішення про знесення приймають самі місцеві громади. Особливих проблем, та й протестів, не виникає», — розповів «УМ» начальник прес–служби ОДА Микола Сюравчик. Ось тільки, переймається пан Микола, посеред Житомира все ще височіє гігантський Ленін.

Апетити Партеніта

Апетити Партеніта

Що там і казати, швидке і одномоментне збагачення — прерогатива не лише столичних депутатів–бізнесменів. На сонячному півострові, особливо коли йдеться про його ласе Південнобережжя, слуги народу теж не страждають на відсутність апетиту. Про це переконливо свідчить затримання «на гарячому» співробітниками Генпрокуратури України і кримського ГУБОЗу 12 червня голови та депутата Партенітської селищної ради (Велика Алушта) за підозрою в отриманні хабара у розмірі 5,2 мільйона «зелених», що тягне на своєрідний рекорд національного масштабу. Так спритники оцінили свою послугу з надання тутешньому підприємцю дозволу щодо оренди двох земельних ділянок загальною площею 17 гектарів. ГПУ відразу ж порушила кримінальну справу за частиною 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Помста за Мазепу

Помста за Мазепу

У російських ЗМІ нагнітається істерія з приводу нібито антиросійських акцій «воінствующіх украінскіх націоналістов», які на початку тижня облили синьою та жовтою фарбою встановлені в самісінькому центрі Полтави пам’ятники Пушкіну й той, що «вгніздився» на місці так званого відпочинку Петра І після Полтавської битви. В ніч на вівторок такі провокативно–показові «маневри» з фарбою кольорів нашого Державного прапора справді були (вже наступного ранку комунальники відмили «постраждалих», а правоохоронці продовжують пошук зловмисників. — Авт.).

Всі статті рубрики